Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент

...
Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент
Коментари Харесай

Радев и Нехамер: Охраната на външните граници на ЕС е общ ангажимент на всички държави членки

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички страни членки и е от основно значение за справяне с незаконната миграция. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, които разговаряха през днешния ден във Виена. По покана на Карл Нехамер българският президент е единственият държавен водач, поканен на тазгодишното издание на обичайния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на „ Музикферайн “.

По време на диалога двамата откроиха положителното съдействие сред България и Австрия и разискаха Европейската политика по миграцията и даването на леговище, преди провеждането на Европейския съвет на 9 и 10 февруари.



Българският държавен глава акцентира, че защитата на външните европейски граници изисква още по-тясно съдействие сред европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова поддръжка от страна на Европейски Съюз. Румен Радев подсети и че България е направила основни вложения в усъвършенстването на защитата на своите граници и това е доказано от всички задачи на Европейския съюз.

Федералният канцлер Карл Нехамер изрази благодарност към признатата от българския държавен глава покана да посети Виена за продължение на двустранния разговор и открои желанието на Австрия за усилване на съдействието със страната ни в защитата на външните граници на Европейски Съюз за справяне с незаконната миграция. По думите на Карл Нехамер Европа не може да си разреши десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на страните членки на Европейски Съюз. Високият брой на незаконните мигранти съставлява и сериозен проблем за сигурността на целия Европейски съюз, за което е нужна и повече поддръжка за страните, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен напън, измежду които и България.

Предстои канцлерът Карл Нехамер да посети на 23 януари България, където на място ще се запознае с подхванатите от страната ни ограничения за защитата на границите на Европейски Съюз. Нехамер акцентира, че България е вложила доста старания за усилване на защитата на външните европейски граници за противопоставяне на засиления миграционен напън, а страната ни следва да получи и по-голяма финансова поддръжка от Европейски Съюз за рационализиране на граничната ограда, както и за увеличение на наличието на Фронтекс.

В рамките на визитата си в Австрия президентът Румен Радев беседва също по този начин с федералния президент Александър Ван дер Белен и организира среща с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР