Охлаждане на пазара на недвижими имоти очакват експертите през следващата

...
Охлаждане на пазара на недвижими имоти очакват експертите през следващата
Коментари Харесай

С колко ще падне цената на жилищата в София

Охлаждане на пазара на недвижими парцели чакат специалистите през идната година. Тенденцията към този момент се вижда. Прогнозите са следващата година в София цените на жилищата да паднат с 10%. Динамиката на цените и решенията, взимани от централните банкери, ще дефинират и размера на жилищните заеми. В строителния отрасъл пък се надяват инфлацията да бъде овладяна в идващите месеци, оповестява Българска национална телевизия.
 
Намаленото търсене и закъснение на растежа на приходите от растежа на цените на парцелите натискат цените надолу, само че в това време поскъпналата строителната продукция и разноските на труд тласкат цените нагоре. Най-скъпите парцели на квадратен метър са в региона на Докторската градина, кварталите " Изгрев " и " Яворов ". Но в огромна част от София междинните цени не падат под 1000 евро на квадрат, сходна е обстановката и във Варна и Пловдив, въпреки цените да са малко по-ниски.
 
Спад в цените на жилищата в София с към 10% по отношение на равнищата от третото тримесечие на тази година чака основният икономист в една от водещите банки.
 
" Ако това се случи в подтекста на известно увеличение на приходите на семействата, това значи, че жилищата ще станат малко по-малко недостъпни, през идната година, което е добра вест ", разяснява Кристофор Павлов, основен икономист в банка.
 
Някои хора ще отсрочат закупуване на жилище с към година, предвиждат организации за недвижими парцели. Това обаче няма да пренасочи тези хора към жилище чартърен за непрекъснато.

" В дълготраен проект, в случай че заемите се задържат на налични равнища, 2.5% -3.5% годишно, в случай че приходите продължат да порастват, с цел да догонват средноевропейските приходи, трайно ще доминира покупката на парцели ", съобщи Антон Андонов, изпълнителен шеф на организация за недвижими парцели.
 
Това обаче е позитивният сюжет за пазара. В отрицателния има повишение на лихвите, неприятните заеми, криза и даже риск от преохлаждане на пазара.
 
 istock istock
" Една плитка и краткотрайна криза, към която наподобява се насочва и българската стопанска система, в подтекста на протичащото се в Европа, е добра вест за пазара на недвижими парцели, тъй като тя ще охлади пазара ", сподели Кристофор Павлов.
 
Възможно е банките да лимитират размера на заемите с капиталова цел до 50% от цената на парцела, а за първо жилище до 75 на 100, изяснява още Павлов.
 
Запитванията за покупка на апартамент са се повишили с 15%, регистрират строителните бизнесмени, само че все пак покупко-продажбите понижават с 10-12%.
 
" Необходимост от жилища има, по тази причина огледите и запитванията се усилват, само че опцията да се закупи жилище понижава ", съобщи инж. Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени.

Ще има ли спад при цените на парцелите през 2023 година

Инфлацията на строителните материали варира сред 50 и 150% за другите строителни материали, а нарасналите разноски за труд въздействат и на крайните цени. " За жилищно строителство говорими сред 50 и 150% цените на строителните материали, което дава към 60-70% от цената на продукта ", разяснява инж. Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България.
 
Сделките на зелено се усилват, само че от строителния отрасъл предизвестяват и за измами. " Цената на готовите жилища е толкоз висока, че тя е непостижима за клиентите, до момента в който на зелено с сред 20-30% по-евтино може да се купи ", съобщи инж. Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени.
 
 istock istock
" Препоръчвам на всички, които ще стартират да строят, да употребяват указател на строителната камара, в който всички строителни компании, които работят и които могат да извършват градежи в нашата страна, да ревизират авансово що за компании са, които ще им вършат бъдещото жилищно строителство ", съобщи инж. Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България.
 
Терзиев чака тази наклонността да продължи и през идната година, само че не със същите темпове.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР