Огромното мнозинство българи твърдят, че са готови, или дори твърдо

...
Огромното мнозинство българи твърдят, че са готови, или дори твърдо
Коментари Харесай

Галъп: Българите са готови на ограничения с цел спиране на коронавируса

Огромното болшинство българи настояват, че са подготвени, или даже твърдо подготвени, да понесат и известни ограничения с цел прекъсване на вируса. Само 7% настояват, че още не са взели никакви ограничения. Това сочи мълниеносен сондаж на „ Галъп интренешънъл “ във връзка ковид.

Това са единствено част от въпросите от самостоятелен, експресен телефонен сондаж на „ Галъп интернешънъл “, почнал в сряда и приключил преди часове. Целта е бързо хващане на хипотези за главните настроения на българите в динамичната среда. Основната част от сондажа завърши преди оповестяването на изключителното състояние.

Българският сондаж е част от интернационалния експресен сондаж на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “, който ще излезе до дни и ще разреши мненията за ковид у нас да бъдат съпоставени с мненията в десетки страни по света. Ползвана е специфична панелна методика, която да обезпечи оптималната представителност на данните. 

54% са съгласни, а 29% – по-скоро съгласни (сумарно 83% съгласни в друга степен) с твърдението „ Готов съм да жертвам някои от човешките си права, в случай че това би помогнало да се предотврати разпространяването на вируса “. 7% не са съгласни, а 9% са твърдо несъгласни (общо 16% несъгласни в друга степен). 1% не могат да преценяват.
 
 Галъп изследване графика ковид „ Галъп интернешънъл “

От няколко изброени на респондентите немедикаментозни ограничения, най-често споменаваните дейности, които хората настояват, че към този момент са подхванали, са: по-често миене на ръце (споменавано в 89% от случаите), потребление на дезинфектант за ръце (66%), понижаване на обществените контакти и оставане у дома (58%), маски (17%), ръкавици (15%), доброволна карантина (10%). 7% споделят, че още не са подхванали нищо.

12% посочват разнообразни други ограничения като стерилизация, витамини и така нататък Обезпокояващо е, че в тази група попад и отговори, които съдържат „ пиянство на ракия “ – те са общо 2% от цялата извадка. Дори и респондентите да влагат известна подигравка, това е пряк индикатор и за зловредното въздействие на спекулации и имитации, популяризирани в обществените мрежи.

Процентите надвишават 100, тъй като хората дават повече от един отговор.
 
 Галъп изследване графика ковид „ Галъп интернешънъл “

Интервюирани са общо 604 пълнолетни българи. Максималната позволена статистическа неточност: ±4% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 55 хиляди души.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР