Огромният антарктически айсберг, който миналия месец застрашаваше населен с пингвини

...
Огромният антарктически айсберг, който миналия месец застрашаваше населен с пингвини
Коментари Харесай

Огромният айсберг, който застрашаваше остров с пингвини, се е разпаднал

Огромният антарктически айсберг, който предишния месец застрашаваше обитаем с пингвини остров до южните крайбрежия на Южна Америка, е изгубил огромна част от масата си и се е разпаднал на части, оповестиха Българска телеграфна агенция и Ройтерс.

Основната ледена маса - айсбергът A68a и откъсналите се от него дребни айсберги, се движат във водите край остров Южна Джорджия, сподели откривателят Тед Скамбос от университета на Колорадо в Боулдър.

Скамбос и сътрудниците му наблюдават айсберга, който е измежду най-големите известни до момента, откогато се откъсна от шелфовия хладилник Ларсен през юли 2017 година и се насочи на север.

През последния месец към една трета от площта на главния айсберг или над 1400 кв километра се раздроби на по-малки ледени парчета и се стопен лед. Във вторник площта на главния айсберг е била към 2450 квадратни километра. Краищата му са заоблени като на паница и части се откъсват от него, до момента в който се придвижва през топлите течения, сподели Скамбос.

Айсбергът може да блокира и да попречи на пингвините и да навреди на морската фауна, в случай че се откри край крайбрежията на остров Южна Джорджия. Нещо сходно може даже да се е случило през декември, сподели Скамбос. Учените занапред ще изследват от близко въздействието на айсберга. Около шест къса от айсберга плават към острова, като четири от тях са много покрай него.

A68A broke off from the Antarctic peninsula in 2017. Scientists have been watching the massive 1620 sq. mi. iceberg (33% larger than RI) for weeks as it raced toward the wildlife-rich island.
— Cathy Ann Buckley (@cath11cc)
A massive Antarctic iceberg that last month threatened a penguin-populated island off the southern tip of South America has since lost much of its mass and broken into pieces, scientists say.​
— Reuters Science News (@ReutersScience)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР