Ограничава се употребата на продукти за растителна защита, с цел

...
Ограничава се употребата на продукти за растителна защита, с цел
Коментари Харесай

Нови ограничения и контрол в земеделието в защита на пчелите

Ограничава се използването на артикули за растителна отбрана, за запазване на пчелните фамилии. Промените целят въвеждане на по-рестриктивни часови ограничавания при осъществяване на третиранията.

За възстановяване на контрола върху използването на ПРЗ ще започват наряди на инспектори от Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) и Областните дирекции " Земеделие ". Включително и в почивните дни те ще са разполагаем при сигнали за нерегламентирани обработки.

Измененията на Наредба № 13 плануват и възстановяване на механизма на известяван посредством създаване на електронна платформа за обявяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните действия.

Чрез нея притежателите на пчелини ще бъдат осведомени за идни третирания с наземна или авиационна техника и предприемане на своевременни ограничения от тях за опазването на пчелните фамилии от отравяне.

С предложенията се цели обезпечаване на по-добра отбрана на пчелите и пчелните фамилии, посредством усилване на контрола, регламентиране на всички ограничения и процедури, свързани с запазване на пчелите от отравяне.

Продукти за растителна отбрана, разпознати като " Опасни за пчелите ", ще се ползват единствено през тъмната част на денонощието с наземна техника. Това ще става при съблюдаване на реда за обявяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните действия.

Всички инсектициди със редовно деяние, които не са разпознати като " Опасни за пчелите ", ще се употребяват с наземна или авиационна техника от залез слънце до 2 часа след изгрев слънце. Продукти за растителна отбрана, разнообразни от изброените, ще се ползват от залез слънце до 10:00 часа на идващия ден, с авиационна или наземна техника.

ПРЗ с невисок риск и на база микроорганизми ще се употребяват с наземна или авиационна техника без часово ограничаване. Измененията на Наредбата плануват възбрана за отнасяне с ПРЗ, препарати за стерилизация и дезинсекция на площи с цъфтяща растителност, пасищни площи, вододайни зони и отнасяне отвън буферните зони, избрани при разрешаването на ПРЗ. Забранява се потребление на субстанции, представляващи хранителна стръв за пчелите, с изключение на в случаите на прибавяне на репеленти. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР