Оградата на границата с Турция е одобрена като временно възпрепятстващо

...
Оградата на границата с Турция е одобрена като временно възпрепятстващо
Коментари Харесай

Министър Шишков: Оградата с Турция е временно съоръжение и н...

Оградата на границата с Турция е утвърдена като краткотрайно възпрепятстващо оборудване. Административно е утвърдена като оборудване, за което в закона категорично е написано, че не се издава позволение за градеж и респективно - няма позволение за прилагане. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.
Поводът за изявленията му е убийството на граничния служител на реда край Елхово - Петър Бъчваров, поради което в Турция бяха арестувани двама турски жители.

„ Държавата е правила по този начин, че да се строи с доста по-малък надзор - и оградата не прави изключение. Така са го измислили политиците. За страдание, казусът е еднакъв с тематиката за градежите, които политиците от същия интервал, се опитваха да вършат и да ги назовават по различен метод, само че които не извършват цялата същина на закона “, съобщи Шишков.

Той напомни и хронологията, довела до това оборудването да не се счита за градеж. Народното събрание през февруари 2015 година е изменило закона за Министерство на вътрешните работи и е трансформирало текст , съгласно който границата може да бъде защитавана с краткотрайни уреди, за които не се изисква издаване на позволение на градеж по Закона за устройство на територията. През месец март с решение на Министерския съвет е дадена зелена светлина за построяването на това оборудване, което не е градеж . Оградата е направена без одобрение на планове. Такива е имало, само че са следени само и единствено от регионалните администрации, които нямат потенциал да се занимават със строителството.

" Разрешение за градеж не е издавано нито от Министерство на регионалното развитие, нито от Министерството на защитата. Обектът не е наблюдаван от тези ведомства. В един миг обаче на регионалните шефове е било трансферирано да се занимават с цялото оборудване ", сподели Шишков.

„ Каквото си поръчаме, това получаваме. Може би ще се окаже, че сме си поръчали освен това. Оттук-нататък ще би трябвало да стане ясно какво е било заданието и дали е изпълнен планът “, сподели още районният министър. Той добави, че построяването на обекта несъмнено е било належащо, само че сложи въпрос за какво вместо институциите, които е трябвало да го следят и да го одобрят – МО, Министерство на вътрешните работи или Министерство на регионалното развитие, е трансфериран като отговорност на регионалните шефове. Арх. Шишков даде образец с междусистемната газова връзка Гърция – България.

„ Ако регионалните шефове се занимаваха с нея, нямаше да имат потенциал да я вкарат в употреба. За да имаме качествено строителство, страната би трябвало да действа вярно и всеки да си извършва ролята, другояче се случва, това, за което приказваме ", счита той.
 
На въпрос дали Министерство на регионалното развитие ще предприеме дейности по отношение на оградата, районният министър изясни, че е невероятно, защото тя не е градеж и това е несъмнено по смисъла на нормативните уредби, основани преди време. Професионално Министерство на регионалното развитие може да окаже помощ, в случай че бъде поискана такава. " След като стане нещастието, някой стартира да приказва по какъв начин планът е бил един, само че не е изпълнен поради форсмажорни условия. Нищо не е пречело оградата да бъде издигната по стадии, както беше и с интерконектора. Всичко е въпрос на задълбочена политика ", сподели Шишков. „ Със сигурност тя е свършила функционалността си, само че не и това, което трябваше в първичния план ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР