Огнище на птичи грип установиха от Областната дирекция по храните

...
Огнище на птичи грип установиха от Областната дирекция по храните
Коментари Харесай

Какво се случва с огнището на птичи грип във Великотърновско?

Огнище на птичи грип откриха от Областната дирекция по храните във великотърновското село Ново село. Със заповед на Агенцията по сигурност на храните бяха въведени строги ограничения в зона с радиус 10 км. Каква е обстановката все още? С Христо Христов, кмет на Ново село, беседва Димитър Върбанов.

 

Преди две седмици стартира доста умиране на птици в персонално стопанство в село Ново село. След като и на втория ден умряха няколко кокошки, алармирах на БАБХ, те пристигнаха на момента, взеха проба, която изпратиха в лабораторията в София. На 30-и мат излезе позитивна проба за птичи грип.

Още същата вечер формалният ветеринарен доктор на община Велико Търново контрольор Лалов издаде наставление и аз издадох заповед, която постанова на стопаните да отглеждат птиците на закрито, да съхраняват фуражите и водата на закрито, птици, трупове на птици и птичи артикули да не напущат стопанствата.

От тогава до момента нямаме регистриран случай на умряла птица – нито в персонално стопанство, нито дива.

Забраната е по-скоро на персоналната отговорност на стопаните. Но на всеки един собственик още на идващия ден е връчена против автограф тази заповед. Екипи обикалят селото и посещават персоналните стопанства, само че по принцип новоселци са си виновни хора.

 

Повече вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР