Огнища на маймунска шарка вече са регистрирани в почти 20

...
Огнища на маймунска шарка вече са регистрирани в почти 20
Коментари Харесай

Огнища на маймунска шарка вече са регистрирани в 20 страни

Огнища на маймунска шарка към този момент са регистрирани в съвсем 20 страни по света. СЗО заяви, че обстановката е необикновена, защото заболяването е типична за Западна и Централна Африка, само че е рядко срещана на другите континенти

Словения, Чехия и Обединените арабски емирства оповестиха за първи случаи на маймунска шарка. Канада заяви за 10 нови случая, с което общият брой на заболелите в страната доближи 15. Здравните управляващи се притесняват, че ще има още случаи в другите провинции. 

В същото време, България изготви указания за диагностика на маймунската шарка. Нашата страна е готова с проект за деяние при положение, че маймунската шарка стигне границите ни. Националният център по заразни и паразитни заболявания разгласява и указания за взимане на проби за диагностика на вируса. Задължително тестване и изолираност. Това са първите стъпки, в случай че някой прояви признаци на маймунска шарка. Вече има и указания за деяние на експертите.

Ако някой случай е подозрителен – от къде да се вземе материал, по какъв начин да се опакова и по какъв начин да се транспортира, по този начин, че да можем да създадем проучването, което ще се прави с PCR тест в действително време ", съобщи проф. Ива Христова, шеф НЦЗПБ.

" Освен това се изготвят и ограниченията за карантина. 20-те дни са по този начин измислени, тъй като до 21 дни е инкубационният период, който - откакто мине, лицето умерено може да бъде освободено от карантина ", уточни проф. Радка Аргирова, консултант на премиера по здравните въпроси.

За да се наблюдава разпространяването - при взимане на пробите е значимо да се разбере пътувал ли е скоро инфектираният и с кого се е срещал.  Някои страни като Германия  и Англия, където към този момент има регистрирани случаи, следват ясни стъпки, с цел да лимитират по този начин нареченото " гнездо на инфектираните ".

" Те би трябвало да бъдат изолирани до 3 седмици, една значима специфичност е, че домашните любимци, също би трябвало да се следят, тъй като те също могат да го пренесат. И естествено, най-важното - по този начин нареченото кръгово имунизиране. Това значи, че всички контактни лица получават ваксина против едра шарка ", съобщи доктор Аспарух Илиев – началник на лаборатория в Берн.

Масова имунизация обаче - не се предлага.   " Ако аз съм болна, кръгът към мен ще бъде имунизиран. Не се въобще планува и не се чака това да стане всеобщо ", твърди професор Аргирова.

Повечето регистрирани досега случаи са след хомосексуални събирания. " Това не значи, че вирусът се предава по хомосексуален път, просто в тази общественост вирусът прониква и по този въздушно-капков път и досег кожа в кожа и досег с течности, вирусът се предава ", показва професор Аргирова.

" В класическата картина на маймунската шарка, обривът стартира от лицето, само че случаите които в този момент се следят поради методът на заразяване е в ингвиналните гънки и към половите органи ", съобщи професор Христова.  

Съветите на експертите са да се съблюдава персонална хигиена, а  тук-там с доста хора да се носи маска. Огнища на маймунска шарка, към този момент са регистрирани в съвсем 20 страни по света. Световната здравна организация заяви, че обстановката е необикновена, защото заболяването е типична за Западна и Централна Африка, само че е рядко срещана на другите континенти, написа Нова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР