Огнен ад на борда на италианския ферибот „Юрофери Олимпия”Спасен млад

...
Огнен ад на борда на италианския ферибот „Юрофери Олимпия”Спасен млад
Коментари Харесай

Седем българи остават в неизвестност

Огнен пъкъл на борда на италианския ферибот „ Юрофери Олимпия”
Спасен млад мъж описа, че вътре се чували гласове на още хора

127 са били нашенците на борда

11 души не престават да бъдат заложници на огнения пъкъл в италианския ферибот „ Юрофери Олимпия”, седем от които са българи, трима са гърци и един турчин. В горящия транспортен съд търсят още 4-5 души, за които се оповестява, че са живи. Днес избавиха още един човек от пъкъла в Йонийско море.

Спасеният е 21-годишният водач на тир Кирил Кируленка от Латвия. „ Кажете ми, че съм жив!”, бяха първите му думи. Според него вътре се чували гласове и на други живи хора.

Към следобеда пожарът продължаваше да бушува повече от 40 часа, а температурата, която надвишаваше 2000 градуса по Целзий във вътрешната част, затрудняваше избавителните екипи да търсят и локализират изчезнали пасажери.

Италианският ферибот „ Юрофери Олимпия” отплавал в 1:30 ч. петък от пристанището в Игуменица с дестинация Италия, а сигналът за пожар бе подаден в 4:18 ч. покрай пристанището на Корфу. Според формалните данни са избавени 278 души от общо 290, пътували с ферибота. След 10-часова интервенция бяха избавени и двама пасажери, блокирани в гараж на горящия ферибот, единият от които е българин. На борда е имало общо 127 български жители.

Десет гръцки водачи, пътуващи с горящия в морето „ Юрофери Олимпия”, ще подхващат правосъдни дейности, като желаят обезщетение от компанията Grimaldi.

Капитанът и двама механици на бяха отведени на разпит пред прокуратура в Корфу, който разпореди незабавна предварителна експертиза.

По мотив жалбата на родственици на изчезнали хора, водачи на камиони, изясняват, че в съвсем всеки камион има двама водачи, а билетът е за един: тъй че вторият нормално остава в транспортното средство, което е нелегално.

Корабът към този момент е акостиран от влекач и няма заплаха да потъне или да се сблъска с различен транспортен съд. Веднага щом интервенцията по търсене на изчезналите завърши, специфични екипи ще изпомпват всички количества петрол от кораба, с цел да обезвреждат риска от замърсяване на морето.

Версия
Пожарът тръгнал от гаража
Неизправен хладилен камион се счита за повода

Общо 290 души (239 пасажери и 51 екипаж) са били на ферибота, който е отплавал от Игуменица за Бриндизи. Сред тях са 22-ма гърци (15 пасажери и 7 членове на екипажа), а останалите чужденци. Пътуващите са били на круизно странствуване до Италия.

Според очевидци пожарът е избухнал малко след отпътуването на кораба от пристанището в Игуменица в ранните часове на петък, край Ерейкуза. В 4.30 сутринта на кораба се задейства тревога и незабавно стартира процесът на евакуация.

Пожарът е тръгнал от гаража, евентуално от хладилен камион. „ Пламъците започнаха да излизат от външните палуби, откакто напуснахме кораба. Тогава чухме детонации от гумите на камионите”, описа очевидец. „ Ако екипажът не беше реагирал неотложно, не знам какво щеше да се случи, може би огънят щеше да ни изпепели”, сподели той.
Ангел Лучков, оживял в пожара: Корабът е под всякаква рецензия, хората спят в камионите


Ангел Лучков от Разлог е интернационален водач към пловдивска компания от 4 години. Бил е в каюта на петия етаж, когато лумва пожарът на ферибота. Бързо стига до шестия етаж, на който са избавителните лодки. От събота той към този момент е при фамилията си. „ Добре се усещам. Сполай Богу, че сме живи, най-важното е това. Всичко друго ще се оправи”, показа той и разяснява неприятните условия на кораба, което кара доста от неговите сътрудници да предпочетат да спят в камионите. „ Каютите са претъпкани, по четири индивида. Не са хубави изискванията и въобще корабът е под всякаква критика”. Всички българи, които към момента са в неопределеност, са интернационалните водачи, удостовери Ангел Лучков. Сред тях са трима негови сътрудници от Хаджидимово, Сандански и Разлог. „ Всичките са интернационалните водачи. Единият от сътрудниците, който е мой съгражданин, от Разлог е, той към момента е в неопределеност, още не е открит. Не мога да ви кажа сигурно дали е бил в каютата, дали си е бил в камиона. Просто не знам”.

Пуснаха фотоси и молят за информация
Три фамилии от Пиринско чакат новини за изчезналите им близки


Димитър и синът му

Светлана Василева
ТРУД, Благоевград

Три фамилии от Пиринско тръпнат в очакване за положителни вести, че техните изчезнали близки от горящия ферибот в Йонийско море са живи и избавени. Част от българите, оживели при пожара на ферибота, се върнаха у нас през уикенда. Някои от тях дойдоха в Петрич, София и Пазарджик, 12 души се прибраха в Пловдив.

В неопределеност до публицистичното привършване на броя бяха Васил Асенов от Разлог, Георги Махлелиев от Сандански и Димитър Грънчаров от Хаджидимово. Дъщерята на Асенов и синът на Грънчаров пуснаха фотоси във фейсбук с молба за информация, в случай че някой ги е видял.



Васил Асенов

Спасен е различен водач на камион от Разлог, попаднал в огнения пъкъл в Йонийско море. Ангел Лучков насочи благодарности към Бога. Щастлив е, че се прибира при жена си. Мария Лучкова го чакаше на границата. Той обаче няма информация за това къде е неговият съгражданин - Васил Асенов (виж карето).

До следобяд седемте българи в неопределеност бяха: Васил Марков, Димитър Бояджиев, Георги Махлелиев, Димитър Грънчаров, Васил Асенов, Рангел Дърмонски и Христин Тишевишки.

Късно вечерта в съботния ден се получи информация, че Васил Асенов и Рангел Дърмонски са били открити и избавени от боен хеликоптер, само че това по този начин и не бе доказано от формалните управляващи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР