Огледалото на космическия телескоп "Джеймс Уеб" е било ударено от

...
Огледалото на космическия телескоп "Джеймс Уеб" е било ударено от
Коментари Харесай

Микрометеорит удари една от най-скъпите научни платформи в света

Огледалото на галактическия телескоп "Джеймс Уеб " е било ударено от микрометеорит предишния месец, само че се чака да продължи да действа обикновено, оповестиха от НАСА.

"След първичните оценки екипът откри, че телескопът към момента действа на равнище, което надвишава всички условия на задачата, макар нищожно откриваемия резултат в данните ", обявиха от американската галактическа организация.

"Работата на Уеб при започване на експлоатационния интервал към момента е много над упованията и обсерваторията е изцяло способна да извърши научните проучвания, за които е проектирана ", добави тя.

Един от сегментите на главното огледало на галактическата обсерватория е претърпял удара от микрометеорит, който нормално е по-малък от песъчинка, сред 23 и 25 май.

Телескопът, който се чака да коства на НАСА близо 10 милиарда $, е измежду най-скъпите научни платформи, създавани в миналото, съпоставим с предшественика си Хъбъл и Големия адронен колайдер в ЦЕРН.

Мисията на Уеб включва проучване на далечни планети, известни като екзопланети, с цел да се дефинира техният генезис, еволюция и обитаемост, и се чака той да сътвори "впечатляващи цветни изображения " на космоса в средата на юли.

Телескопът прекара последните няколко месеца в конфигуриране на инструментите си в подготовка за огромно разобличаване, напомня Darik News.

От НАСА обявиха, че микрометеоритните удари са "неизбежен аспект от работата на всеки галактически уред " и "са били планувани при построяването и тестването на огледалото ".

От НАСА оповестиха, че с цел да предпазят „ Уеб “, летателните екипи могат да отклонят оптиката от известни метеоритни дъждове. Агенцията съобщи, че микрометеоритният удар през май не е резултат от метеоритен дъжд, а е "неизбежно инцидентно събитие ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР