Офшорна фирма със сметка в Пощенска банка плаща 31 милиона

...
Офшорна фирма със сметка в Пощенска банка плаща 31 милиона
Коментари Харесай

Биволъ за досиетата FinCEN: Държавната ББР е обслужвала сметки, свързани с оръжия за Ислямска държава |

Офшорна компания със сметка в Пощенска банка заплаща 31 милиона $ на друга офшорна компания със сметка в държавната Българска Банка за Развитие (ББР). Първата офшорка е на разположение, обвързвано с трафик на оръжия за Ислямска страна, а другата е на печално прочут български оръжеен търговец, сътрудник на Боян Петракиев – “Барона ”.

Това заяви проверяващият уебсайт Биволъ като се базира на данни от Досиетата FinCen – изтекли топ-секретни отчети за съмнителни финансови преводи, събирани от американската Мрежа за противопоставяне на финансовите закононарушения към Министерството на финансите на Съединени американски щати. Българската медия е измежду партньорите от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ), работещи по разкриването на аферата.

Въпросният превод е осъществен на 1 ноември 2016 година Фирмата със сметка в Пощенска банка се споделя Heptagon Global Trading и е записана в Дубай. Тя изпраща 31 милиона $ по сметка на сейшелската компания Osiris Global Trade, която е в Българска банка за развиване. Тъй като преводът е в долари, той е минал през кореспондентската банка The Bank of New York Mellon. Тя е докладвала за съмнителния превод на FinCen месец и половина по-късно при започване на 2017 година

В подробния отчет за договорката е маркирано, че Heptagon Global Trading е регистирана в Дубай и има уеб уебсайт, който обаче не дава информация за притежателя. За Osiris Global Trade, записана на Сейшелите се допуска, че е куха компания. Не са открити данни за притежателите.

Heptagon Global Trading е на американския оръжеен търговец Хелмут Г. Мертенс. Тя е имала филиал в Съединени американски щати, който е закрит през септември 2017 година, написа Биволъ.

Мертенс има забавна биография. Той е наследник на немския есесовец Герхард Мертенс, който през 1943 година взе участие в акцията на нацистките командоси на Отто Скорцени, освободили от плен Бенито Мусолини. След войната Мертенс-баща е вербуван от Централно разузнавателно управление на САЩ дружно с Отто Скорцени и двамата основават компанията за търговия с оръжия Merex AG, употребена за секрети доставки на немско оръжие с благословията на немските служби. Бившият началник на разузнаването на Чили Мануел Контрерас твърди в записките си, че Мертенс снабдявал режима на Пиночет с оръжия и хеликоптери.

От Пощенска банка, където е отворена сметката на Heptagon Global Trading, дават отговор сбито на въпросите на Биволъ: “фактите и събитията, засягащи наличностите и интервенциите по сметки, съставляват банкова загадка по смисъла на член 62, ал.2 от Закона за кредитните институции и такава информация може да бъде разкрита единствено при осъществяване на характерните условия на закона. ”

Факт е, че в България няма законово ограничаване да се откриват сметки на задгранични компании регистрирани в офшорни дестинации. Но във всички случаи компания с подобен предмет на активност, оперираща с десетки милиони долари и със притежател свързван с трафик на оръжие, би трябвало да бъде съществено проучена както от банката, по този начин и от българските служби.

Фирмата Osiris Global Trade, която е получила 31 милиона $ от Мертенс е със сметка в Българска банка за развиване и е благосъстоятелност на Александър Любомиров Димитров.

До края на 2019 година “Осирис Глобъл Трейд Лимитид ” е притежател на българската компания “Оро Инвестмънтс ”. В декларацията за действителните притежатели на това сдружение е посочен Александър Димитров.

Същият Александър Димитров е притежател и на компанията “Алгънс ”, която има лиценз за търговия с оръжие. Специалитетът на “Алгънс ” е да изкупува залежали партиди оръжия и боеприпаси руски модел и да ги пласира на интернационалния пазар в Азия и Африка. Този бизнес процъфтява около програмата на Пентагона за въоръжаване на сирийските бунтовници.

България е един от огромните снабдители на оръжия по програмата на Командването за специфични интервенции към Министерството на защитата на Съединени американски щати (SOCOM), както сподели следствието “Убийствен удар “, получило няколко интернационалните награди за проверяваща публицистика.

Но през юни 2015 година една от гранатите доставени от “Алгънс ” се взривява на полигона в Анево, нает от компанията. Взривът убива американския инструктор Франсис Норвило от Тексас, татко на две деца, напомня Биволъ.

Тръгвайки по следите на този случай американският уебсайт Buzzfeed разкри, че “Алгънс ” е сътрудник на американската компания Purple Shovel, получила американски публични поръчки за 26.7 милиона щатски $ за доставка на оръжия за Сирия.

Но също по този начин следствието разкрива, че Димитров има връзка с Боян Петракиев – „ Барона “, едно от знаковите лица на проведената престъпност у нас. Преди да се захване с оръжейния бизнес, Димитров е съучастник с Барона във компанията “СИБ Метал ”, която изкупува скрап, написа проверяващият уебсайт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР