Официалното откриване на Варненския фестивал на науката ще бъде на

...
Официалното откриване на Варненския фестивал на науката ще бъде на
Коментари Харесай

Утре започва Варненският фестивал на науката

Официалното разкриване на Варненския фестивал на науката ще бъде на 26 октомври от 10:30 във Фестивалния и конгресен център, в наличието на учени, сътрудници, фенове и медии. На откриването ще има къси приветствия от Министерството на образованието и науката, Община Варна и уредниците.

От сутринта на 26 октомври стартира и двудневната Училищна стратегия на фестивала, в която към този момент са резервирани места за близо 900 ученика от варненски учебни заведения, които ще посетят събитията дружно със своите учители. Програмата за учебни заведения цели да помогне на учителите да ентусиазират своите възпитаници, както и да се срещнат с учени и забавни формати за показване на другояче комплицираната материя. Училищните събития са разграничени по възрасти и съобразени с образователния материал. Темите се показват от млади и зрели учени, инженери, технолози и иноватори от Варна и страната. Специални акценти тази година са учените от Варна и представянето на тематиката за значимостта на донорството на кръв от Регионалния център по трансфузионна хематология в града. За първи път във Варна уредниците оферират и формата „ Разбий професора “, в който учениците задават въпроси на панел от учени от разнообразни специалности, с цел да се убедят, че в науката точно сложните въпроси стават мотив за нови открития. За най-хубавите въпроси ще има и награди. Освен програмата със срещи онлайн за възпитаници, учещи британски и френски език има прожекции от записи на събития от световноизвестни задгранични учени, гостували на Фондация „ Красива просвета “ по-рано през годината.

Още вечерта на първия от четирите дни на фестивала, след Училищната стратегия, стартира и Общата стратегия. Специално за фестивала със съдействието на Австрийско посолство във Варна идва Анита Айхингер, Директор на Виенската градска библиотека и една от основателите на придвижването „ Дигитален хуманизъм. Тя ще опише за „ Войната против ерозията на истината “. По-късно същата вечер чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев от Икономически университет – Варна ще опише по какъв начин „ Европа преоткрива българите през XVIII–XIX в. “

Жителите и посетители на Варна към този момент резервират своите места за богатата стратегия от събития, която включва над 100 самостоятелни срещи с учени.

Освен в залите за презентации, прожекции и работилници, във фоайето гостите на фестивала ще могат да се допрян до научни проучвания и техните приложения в разнообразни промишлености на щандовете.

По време на Варненския фестивал на науката залите във Фестивалния и конгресен център

имат нови, фестивални имена:

Зала 4 (Зала Пресцентър) ще се трансформира в Зала „ Космос в партньорство с А1 “ за научни шоу и презентации

Зала 5 ще приюти прожекции, полемики и презентации и се назовава Зала „ Океан в партньорство с Mr. Bricolage ”

Фоайето на Фестивалния и конгресен център – Зона „ Откривател в партньорство със Solvay Sodi ” е мястото за среща с щандовете на университетски, научни и софтуерни сътрудници.

Залите 7 и 12 са пространството за работилници и се споделят надлежно Зала „ ДНК “ и Зала „ Лаборатория “

Ето някои акценти в програмата:
Тема КОСМОС:

„ Космически фойерверки – нова звезда в небето “ на доктор Янко Николов от НАОП „ Н. Коперник “

„ На крилете на фантазиите “ – филм на Центъра „ Николай Коперник “ в Полша

„ Новите инфрачервени очи на астрономията: телескопът Джеймс Уеб “ – изключително лъчение на запис от представянето на доктор Стефани Майлъм, Заместник основен академик по планетарни науки на Телескопа „ Джеймс Уеб ”

Тема ТЕХНОЛОГИИ

„ 120 години електрокардиограф “ на асистентката по физика в Медицински университет-Варна Десислава Георгиева.

„ Могат ли материалите да живеят постоянно “ на доцент Диян Димитров от Технически университет-Варна

„ Предмети в сладководни води “ на доцент доктор Весела Евтимова е хидробиолог в Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания – Българска академия на науките

„ Радоновият проблем “ на проф. доктор на физическите науки Добромир Пресиянов от катедра „ Атомна физика “ към Физическия факултет при Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.

Тема НАШАТА ПЛАНЕТА

„ Дървото на живота “ на еколога Александър Зарков от Университетски ботанически градини

„ Принципът на трите R ” на Университет за деца, основан от варненеца Явор Киряков

„ Генетика и акули “ на кениеца Гибс Кугуру, стипендиант на National Geographic, извънредно лъчение на запис от представянето му на Софийския фестивал на науката

Тема ЗДРАВЕ

„ Живот във всяка капка “ – особено за фестивала Районният център по трансфузионна хематология ще организира акция за кръводаряване от в първия в страната мобилен пункт за кръводаряване в един от дните на фестивала.

„ За здравето, индивида и морето “ на проф. доктор Димитър Георгиев Ставрев, от Медицински университет-Варна, основател е на първия научен учебник по морска медицина.

„ От местопроизшествието: поуките от правосъдните експертизи “ на физика от Пловдивския университет доктор Стефан Николов

Тема НАУКА И ИЗКУСТВО

„ Науката в scifi филмите “ – на гл. ас. доктор Гергана Георгиева работи в катедра Метеорология и Геофизика на Физическия факултет, СУ

„ Войната против ерозията на истината “ на австрийката Анита Айхингер, Директор на Виенската градска библиотека

„ Изкуството и мозъкът – невробиологичен взор върху съзидателния дух “ на доцент доктор Димитър Стайков, д.м.н. e роден във Варна и е приключил медицина във Виена, Австрия.

„ Европа преоткрива българите през XVIII–XIX в. “ на чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев от Икономически университет – Варна

И още: ще отбележим 550 година от раждането на Николай Коперник; учениците в Училищната стратегия ще могат да задават своите най-трудни въпроси в „ Разбий професора “, а възрастните ще вземат участие в „ Научен куиз “; има голям брой работилници за деца, и други.

На фестивала посетителите могат да видят още:

Научна книжарница с издателство „ Сиела “

Щандове с опити и демонстрации
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР