Официално Юрий Гагарин намира смъртта си в самолета, опитвайки се

...
Официално Юрий Гагарин намира смъртта си в самолета, опитвайки се
Коментари Харесай

Половин век след смъртта на Гагарин, гибелта му още е обвита в мистерия

Официално Юрий Гагарин намира гибелта си в самолета , пробвайки се избегне метеорологичен балон, само че и след 50 години гибелта на първия човек, летял в космоса, остава държавна загадка , забулена в тайнственост.
 Гагарин Gettyimages
На 27 март 1968 година сутринта Юрий Гагарин се приготвя за обикновен подготвителен полет със своя аероплан МиГ-15 на летище " Чкаловски " покрай Москва, спомня си неговият сътрудник от това време, космонавтът Владимир Аксьонов.

" Двамата с Юрий ни прегледаха едни и същи медици и слушахме една и съща метеорологична прогноза , тъй като моето политане беше планувано един час след неговото ", раказва той пред коренспондента на Франс прес.

Полетът на Аксьонов, тогава 34-годишен, обаче е анулиран - откакто са докладвали, че се връщат в базата, нито Гагарин, нито неговият втори водач, 45-годишният Владимир Серьогин, не дават отговор повече на радиоповикванията.

Хеликоптерите, изхвърчали да ги търсят, бързо оповестяват, че са разкрили елементи от корпуса на самолета на 65 километра от летището. Тялото на Юрий Гагарин е открито на идващия ден.

Сергей Кравчински, в този момент на 74 години, а по това време млад конструктор на галактически апарати, си спомня деня, когато е научил новината. " Чухме зов в коридора: " Момчета, Гагарин е умрял! Бяхме в потрес, дамите плачеха " , спомня си той.

За първи път в историята на Съветския съюз ден е разгласен ден на народен печал в памет на някого, който не е държавен глава. Конструкторите са знаели, че Гагарин към този момент е имал проблем с кацането, тренирайки с МиГ-овете. Когато комисията по следствието дава своето умозаключение, те са озадачени. Според формалната версия екипажът е бил заставен да извърши внезапна маневра заради " смяна на въздушната обстановка " , което е предизвикало злополуката.
 Гагарин Gettyimages
" Докладът на формалната комисия - цели 29 тома, по този начин и не беше оповестен . Това подтикна доста сътрудници и специалисти да стартират лични следствия ", споделя за Франс прес Александър Глушко, историк на руската космонавтика.

По това време се популяризират най-безумни клюки за гибелта на първия човек в космоса : погубен по заповед на Кремъл, който ревнува поради известността му, пийнал по време на полета, похитен от извънземни, а да не забравяме и версията за маскарад, предопределен да симулира гибелта му, с цел да го затворят в лудница.

През 2011 година, с цел да отбележат 50-ата годишнина от първия полет в космоса на Гагарин на 12 април 1961 година, архивът на Кремъл афишира, че е разкрита загадката за гибелта на първия космонавт. Според тези нови изводи " една от евентуалните аргументи " за злополуката на самолета е било наличието на метеорологичен балон , който Гагарин и Серьогин се пробвали да избегнат, преди да изгубят надзор над самолета.
 Гагарин Gettyimages
" Родителите ми постоянно ми говореха, че Гагарин е умрял, тъй като е бил пийнал ", спомня си Александър Володко, служител на реда от Новокузнецк, Сибир, който е на посещаване в Музея на космонавтиката в Москва.

Александър, който е роден една година след гибелта на Гагарин, би желал най-накрая да се чуе истината . За разлика от родителите си, той споделя друга версия за гибелта на Гагарин, защитавана от космонавта Алексей Леонов, който я разкрива след разпадането на Съветския съюз през 1991 година

Според Леонов, член на проверяващата комисия през 1968 година, аероплан " Сухой ", който не е трябвало да се намира там, е пресякъл траекторията на МиГ-а на Гагарин, минавайки на по-малко от 20 метра от неговата машина. Преминавайки през звуковата преграда, водачът станал причина самолетът на космонавта да изпадне в свредел и да се разбие.

" Видях разкрит документ, който удостоверява тази теза " , съобщи през юни 83-годишният Алексей Леонов пред РИА Новости. Комисията е скрила истината, с цел да отбрани оживелия водач, твърди той, само че отхвърля да разкрие самоличността му, като прибавя единствено, че става дума за " задоволително прочут " човек, който през днешния ден е " остарял и болен ".

" Вече не е загадка - става дума за немарливост и нарушение на разпоредбите на авиацията " , обобщава той. Докато формалните документи не станат обществено притежание, " това изказване остава единствено догадка ", със страдание споделя историкът Глушко.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР