Официално приемането на еврото се отлага поне с годинаБългария няма

...
Официално приемането на еврото се отлага поне с годинаБългария няма
Коментари Харесай

Вечерни новини: Приемането на еврото се отлага; ПП-ДБ може да бият ГЕРБ на изборите

Официално приемането на еврото се отсрочва най-малко с година
България няма да се причисли към еврозоната на 1 януари 2024 година, както беше планувано. Причината е, че депутатите в 48-ото Народно заседание не одобриха нужните законопроекти, а също така страната не дава отговор на критерия за инфлация. Това заяви финансовият министър Росица Велкова по  време на конференция в петък. Тя изясни, че са извършени съвещания с ръководителя на Еврогрупата Паскал Донахю и с изпълнителния заместник-председател по въпросите на стопанската система Валдис Домбровскис и е взето решение България да не подава конвергентен отчет в края на февруари.
„ Галъп “: Коалицията ПП-ДБ бият ГЕРБ на изборите
Социологическата агенция „ Галъп “ дава преднина на коалицията ПП-ДБ пред ГЕРБ, въпреки и минимална. Според проучването, проведено между 2 и 12 февруари измежду 808 души по метода „ лице в лице “ с таблети, новата коалиция би събрала 27.1% от вота на българите, в случай че изборите бяха в средата на февруари. ГЕРБ-СДС пък биха получили 26.1%.
Българската Dronamics притегли 40 млн. $ вложения
Българската Dronamics съумя да набере 40 млн. $ от фондове за рисков капитал и бизнес ангели от 12 страни преди идния кръг на финансиране от Серия А. Карго дрон компанията е първата в света с лиценз за опериране в Европа.
Комисия за защита на конкуренцията санкции „ Лукойл “ с 68 млн. лева за корист с господстващо състояние
След година и половина следствие и след смяна на политическата и геополитическата обстановка, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-сетне откри корист с господстващото състояние на „ Лукойл България “ ЕООД. За откритото пазарно нарушаване компанията с съветска благосъстоятелност е санкционирана с 67.8 млн. лева
Асфалтът по „ Хемус “ се оказва по-лош от този на „ Тракия “
Някои лотове на „ Хемус “ ще се окажат с по-некачествен асфалт даже от този на „ Тракия “. Това излиза наяве от изявление на районния министър Иван Шишков, който организира ревизия на редица обекти, измежду които пътят Югово – Лъки и язовир „ Тополово 2 “.
Строителят на газовата връзка с Гърция ще заплати близо €15 млн. наказателна клауза
Дългият спор, който заплашваше да наруши българо-гръцките връзки в региона на енергетиката поради забавянето на интерконектора (IGB), завърши. Компанията оператор „ Ай Си Джи Би “ АД (ICGB) и гръцкият реализатор на плана J&P Avax са се разбрали за дължимата наказателна клауза по забавянето след няколкомесечни договаряния.
Защо България е толкоз бедна? ChatGPT има отговор
България е най-бедната страна в Европейския съюз. Тази констатация в никакъв случай не се пропуща, когато огромно западно издание написа за страната. И макар че за някои икономисти последните 30 години са стопански „ Златен век “ за България, сравнителните данни са безапелационни – страната изостава доста от Запада.
„ Занаятът възпитава “: Ателието на Искра и задачата ѝ да съживи българските обичаи
Сарач е едно далечно, за мнозина непознато в наши дни, определение за майстор. Човек, чиято душа и сърце са напълно отдадени на ръчна направа на кожени произведения, всяко едно от които – неповторимо и само по рода си. Сарач не е просто специалност. Да бъдеш сарач е предопределение, което осмисля дните ти и придава изключително вълнуващи чувства в живота ти.
Изкуственият разсъдък ще преобрази профила на програмиста
Икуственият разсъдък е тук от дълго време, само че нововъведенията, които в този момент се задават на хоризонта, може да се окажат трамплин за фундаментални промени. Как ще се отразят те на световната стопанска система и в частност на България? Каква е ролята на високотехнологичната промишленост и за какво е сериозно значимо този път трансформацията да не бъде проспана? Защо вносът на фрагменти извън не е заплашителен и по какъв начин да се подтиква основаването на такива в страната посредством основаването на нови IT учебни заведения? 
„ Туризмът не стартира от през днешния ден “: Секторът в България би трябвало да стане резистентен
Туризмът не стартира от през днешния ден. Мисията ни е да сътворяваме условия за развиване, повишение на конкурентноспособността и качеството в бранша. Без да работим дружно, това няма по какъв начин да се случи. С тези думи служебният министър на туризма Илин Димитров даде началото на полемиката „ Устойчив туризъм на процедура “, която беше проведена от отрасловото министерство като част от програмата на ревюто „ Ваканция и СПА “.
Български компании изнесоха артикули за рекордните 101 млн. лева посредством Lidl
Реализираният експорт от български компании в европейската мрежа на Lidl през 2022 година доближи рекордните 101 млн. лева Над 160 разнообразни продукта на 40 родни компании са достигнали пазарите на 28 европейски страни с помощта на партньорството с „ Лидл България “.
Започна план SOLARIS против машинно-генерираното медийно наличие
На 7 – 8 февруари в Амстердам се организира откриващата среща по план SOLARIS, финансиран от стратегия „ Хоризонт Европа “. Изследователският план, управителен от Университета в Амстердам, адресира казуса с генерирането и разпространяването на подправени вести и дезинформация посредством изкуствен интелект (AI).
Politico: Европейски Съюз се отхвърли от глобите против съветския нуклеарен бранш
Европейската комисия се отхвърли от проектите си да глоби съветския нуклеарен бранш или негови представители в идния, десети пакет от наказания. Това обявиха дипломати пред европейското издание Politico.
Goldman Sachs чака още три нараствания на лихвите в Съединени американски щати
Американската капиталова банка Goldman Sachs съобщи, че чака Федералният запас на Съединени американски щати да увеличи лихвените проценти още три пъти тази година с по четвърт процентен пункт. Финансовата институция се базира на данните от тази седмица, които демонстрират към момента устойчива инфлация, само че и резистентност на пазара на труда, написа Reuters.
TikTok възнамерява още два центъра за данни в Европа
Китайското приложение за видео шерване TikTok възнамерява да построи още два центъра за данни в Европа, оповестява Reuters, цитирайки коментар на изпълнителния шеф. Този ход може да смекчи опасенията по отношение на сигурността на данните на потребителите и да облекчи регулаторния напън върху компанията.
Димитър Бербатов и Димитър Маринов са лицата на Bulgaria Wants You в Лондон
„ Bulgaria Wants You “ публично разгласи имената на Димитър Бербатов и Димитър Маринов като свои лектори на събитието „ Кариера и живот – за какво в България? “. То ще се организира на 2 април в Лондон и има упоритостта да се трансформира в най-мащабния кариерен конгрес за българи на Острова. Негови уредници са създателите на платформата „ България те желае “ – Иван Христов и Андрей Арнаудов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР