Официално откриха научноизследователския кампус Лозенец, който е част отНационалнияцентър по

...
Официално откриха научноизследователския кампус Лозенец, който е част отНационалнияцентър по
Коментари Харесай

Откриха официално Научноизследователския кампус „Лозенец“ на СУ

Официално откриха научноизследователския кампус " Лозенец ", който е част отНационалнияцентър по мехатроника и чисти технологиикъм СУ „ Св. Климент Охридски ”.

Тойобединява активността на учените от два факултета на най-старото висше образователно заведение у нас - на Факултета по химия и фармация и на Физическия факултет. Кампус „ Лозенец ” разполага с 13 лаборатории, оборудвани с съвременна инсталация и екип от към 30 откриватели, както одобрени имена, по този начин и млади учени.

Кампусът " Лозенец ", с началник чл.-кор. проф. Тони Спасов, е един от трите лабораторни комплекса на Центъра за върхови достижения по мехатроника и чисти технологии. Той се състои от 13 лаборатории, снабдени с неповторимо за страната съоръжение, като шест са ситуирани в обновената постройка, а останалите седем - в постройките на двата факултета.
Обновяването на постройката и пазаруването на оборудването са осъществени по плана " Национален център по мехатроника и чисти технологии ", финансиран от Оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък " 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.

Специфичната инфраструктура на кампуса " Лозенец ", собща повърхност 1000 квадратни метра, е фокусирана върху проучвания, основно в региона на чистите технологии, сподели чл.-кор. проф. Тони Спасов. Той изясни, че в кампуса ще се създават технологии за основаване и разбор на нови материали с приложение в основни за зеления преход посоки, като надзор на чистотата на околната среда и съхраняването на сила.

Кампусът съставлява съвременна база, която може да бъде употребена както за подкрепяне на бизнеса с нововъведения за развиване на кръговата стопанска система и нисковъглероднотопроизводство, по този начин и за подготовката на млади откриватели в предпочитаните за България области, според създадената от Министерството на нововъведенията и растежа Стратегия за умна специализация за 2021-2027 година

Кампусът " Лозенец " се оформя като един съвременен, европейски център, който дава напълно друга визия и ни подрежда в посоките на актуалния свят, които са в челните търсения, сподели ректорът на Софийския университетпроф. доктор Георги Вълчев. Той добави, че извънредно е удовлетворен и благодари на целия екип, който е взел участие в реализирането на този " изстрадан план ". Трябва да вървим по пътя на споделените запаси и на споделените проучвателен екипи, тъй като това чака от нас страната, в случай че желаеме да серазвиваме като общество и да даваме път на младежите, създавайки подобен структури, сподели ректорът на Софийския университет.

Сред гостите на церемонията бяха заместник-министърът на нововъведенията и растежа проф. Георги Ангелов, кметът на регион " Лозенец " Константин Павлов, ректорът на Техническия университет в София проф. Иван Кралов, както и представители на други институции.

Днешното разкриване на кампуса е следващата стъпка от огромната самодейност за създаване на центрове за върхови достижения, сподели заместник-министър Георги Ангелов. Той добави, чецентровете за върхови достижения и за подготвеност, които са 16 на брой, всички означават напредък.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР