Официално искане за блокиране на Нетфликс в Египет е подал

...
Официално искане за блокиране на Нетфликс в Египет е подал
Коментари Харесай

Официално искане за блокиране на „Нетфликс“ в Египет

Официално искане за блокиране на " Нетфликс " в Египет е подал египетският юрист Махмуд ал Семари, оповестява Би Би Си. Причината е документалният сериал за Клеопатра с тъмнокожа актриса в основната роля. Ал Семари упреква компанията в нарушение на локалните медийни закони и налагане на концепциите за " афроцентризъм ", което включва " слогани и надписи, ориентирани към деформиране и заличаване на египетската еднаквост ".

Против сериала се разгласи и известният археолог, някогашен министър на древността на Египет Захи Хавас. В изявление за вестник " Ал Масри Ал Йом " той назова версията, че Клеопатра е тъмнокожа " безспорна лъжа ".

" Клеопатра е била гъркиня по генезис, кожата ѝ е била светла, а не тъмна ", твърди ученият, като прибавя, че единствените тъмнокожи владетели на Египет са били представителите на кушитската династия от 747 – 656 година прочие Хр.

" Нетфликс " се пробва да внесе ужас и комплициране, като популяризира лъжливи и подриващи изказвания, че в основата на египетската цивилизация стоят тъмнокожи ", споделя археологът Хавас и приканва обществеността в страната да изрази обществено митинга си против стрийминг платформата.

Четирисерийният документален филм за Клеопатра ще излезе през май. Ролята на известната владетелка на Египет ще бъде изпълнена от английската актриса от разбъркан генезис Адел Джеймс. В филмовия откъс, пуснат на 12 април, се загатва, че Клеопатра е принадлежала към династията на Птолемеите, само че един от интервюираните споделя " Помня, че баба ми споделяше – все тая какво ти споделят в учебно заведение. Клеопатра е била тъмнокожа ", написа " Площад Славейков ".

Продуцентката на кино лентата Джейда Пинкет Смит декларира, че желае да опише историята на Клеопатра, " тъй като не толкоз постоянно виждаме или чуваме за тъмнокожи царици ". След реакциите против сходна интерпретация на историята актрисата Адел Джеймс написа в Туитър: " Ако не ви харесва подборът на актьорите, не гледайте сериала ".

Клеопатра е родена в египетския град Александрия през 69 година прочие Хр. Тя е последната кралица от гръкоезичната династия, учредена от пълководеца на Александър Македонски – Птолемей І. Клеопатра наследява трона от татко си Птолемей ХІІ през 51 година прочие Хр. и ръководи до гибелта си през 30 година прочие Хр. През последните години от ръководството ѝ Египет е завоюван от Рим. Не е известно коя е майката на Клеопатра, само че съгласно една от теориите, тя е била незаконородена щерка на Птолемей от една от наложниците му. Теоретично, майка ѝ би могла да бъде и тъмнокожа. Но бюстът на Клеопатра, изработен приживе, който през днешния ден се съхранява в " Алтес Музеум " в Берлин, е по-скоро на европеидна млада жена без белези на африкански гени, разясняват специалисти.

През 2020 година възмущението на обществеността бе провокирано от известие за различен филм за Клеопатра с израелската актриса Гал Гадот в основната роля. Тогава реакциите бяха, че кожата ѝ е прекомерно светла, с цел да изиграе египетска кралица.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР