Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече срамно

...
Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече срамно
Коментари Харесай

Захарова: Прекратяването на сътрудничеството с Руската федерация за руското гробище край Париж е срам

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова назова срамно и аморално решението на управляващите на община Сент Женевиев де Боа покрай Париж да спрат съдействието с Русия за най-голямото съветско гробище във Франция.

„ Френските управляващи взеха решение да спрат съдействието с Русия по въпроса за запазването и възобновяване на гробището Sainte-Genevieve-des-Bois, в това число отхвърлиха да одобряват пари от нашата страна за реституция. Това е някакъв тип „ Некрофилия-2023 ". Срамота ", написа Захарова в канала си в Telegram.

Според нея управляващите на френските общини към момента не рискуват да допрян гробниците на бойците от Червената войска, „ от боязън от всеобщия яд на просветените французи, които към момента тачат паметта на Съпротивата и де Гол ". Вместо това те излязоха с концепцията да " отмъстят на гробовете на съветското гробище, където представители на цветовете на съветската емиграция откриха последната си отмора ".

„ Парис, подчинявайки се на манталитета на стадото, влезе във война с мъртвите? ", попита Захарова.

" Безполезно е да се питаме какво са създали на французите Иван Бунин и Борис Зайцев, бели генерали, философи, поети, художници и журналисти, в това число Алберт Беноа и Зинаида Гипиус. Дори в руско време това беше непокътнато, в този момент го прави Париж пленник на своята политическа болест ", добави Захарова.

И по този начин, тя уточни, че последователите на русофобския курс във Франция, в името на модата, се пробват да играят на премахването на всичко съветско, „ и в това време почтените православни осемконечни надгробни кръстове на съветската бяла емиграция пострадвам. " Дипломатът акцентира, че в Руската федерация паметта на френските борци против фашизма, бойците от полка Нормандия-Неман се почитат наедно с вътрешните герои, а гробовете на бойци от армията на Наполеон също се поддържат в обичайно положение.

" Знаете ли какво ще кажа на тези, които си потеглиха, тъй като се поддадоха на суматохата, на писъци на предатели и станаха жертва или на нечии злонамерени планове, или на личното си безволие и на всеки се случва? Едва ли някой ще се бори за теб и завръщането ти тук. Сега има по-важни неща за извършване. Но " да схванеш и простиш " е вечно, даже когато изрично не си склонен. Защото ние не изоставяме нашите лични ", заключи Захарова.

Некрополът в Sainte-Genevieve-des-Bois е най-голямото съветско гробище на френска земя. Първите погребения на сънародници са осъществени през 20-те години на предишния век.

Сред заровените в некропола са първият съветски притежател на Нобелова премия за литература Иван Бунин (1870-1953), художникът Константин Коровин (1861-1939), именитият деец от Чуждестранния легион, френският военачалник Зиновий Пешков (1884 г.). -1966) - осиновеният наследник и кръстник на Максим Горки.

Има и кенотаф на принцеса Вера Оболенская, героиня от френската опозиция, екзекутирана от нацистите през август 1944 година

При първото си посещаване във Франция като президент на Русия през есента на 2000 година Владимир Путин постави цветя на гроба на Бунин и на мемориала на Оболенская. Главата на съветската страна посети и гробовете на балерината Олга Преображенская, поета и драматурга Александър Галич, писателя Виктор Некрасов, балетиста Рудолф Нуреев, представители на Донското казачество.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР