Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната се забавила през

...
Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната се забавила през
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната се забави до 2,8% през януари

Официалните данни демонстрират, че инфлацията в еврозоната се забавила през януари, заради закъснение на растежа на цените на храните, само че спадът е по-скромен от упованията на анализаторите, съобщи Агенция Франс Прес.


Потребителските цени се забавиха до 2,8% през януари по отношение на 2,9% през декември, заяви статистическата организация на Европейски Съюз Евростат.

Анализаторите, интервюирани от Bloomberg и FactSet, предвидиха инфлацията да се забави до 2,7%.

Инфлацията остава над задачата на Европейската централна банка от 2%, само че е много под пиковата стойност от 10,6 %, регистрирана през октомври 2022 година, откакто нахлуването на Русия в Украйна докара до внезапно повишаване на цените на силата.

" Твърде рано е да разгласяваме победа в борбата за инфлацията ", сподели Петер Ванден Хуте, основен икономист на ING Group за Белгия, Люксембург и еврозоната.

Данните ще дадат разтуха на ЕЦБ, че внимателният ѝ метод е верен и че не трябва да се бърза с намаляването на лихвените проценти, откакто тя спря невижданата си серия от покачвания за битка с инфлацията.

По данни на Евростат, нарастването на цените на храните и напитките доближи 5,7% през януари по отношение на 6,1% през декември.

Цените на силата в еврозоната означиха по-малък спад през януари от 6,3%, откакто през предходния месец се намалиха с 6,7%.

Базисната инфлация, която изключва променливите цени на силата, храните, алкохола и тютюневите произведения и е главният инфлационен индикатор за ЕЦБ, също се забави до 3,3% от 3,4% през октомври. Анализаторите обаче чакаха тя да спадне до 3,2%. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР