Официалната европейска статистика - Евростат представи данни за 2022 г.,

...
Официалната европейска статистика - Евростат представи данни за 2022 г.,
Коментари Харесай

Евростат: България е с едни от най-ниските държавни гаранции и задължения на публичните предприятия

Официалната европейска статистика - Евростат показа данни за 2022 година, съгласно които нивото на държавните гаранции и на отговорностите на обществените предприятия в България са били едни от най-ниските в границите на Европейския съюз.

През 2020 година и 2021 година държавните гаранции, предоставени в Европейски Съюз, набъбнаха доста след началото на пандемията от Covid-19, а през 2022 година нивото на държавните гаранции беше в допълнение повлияно от последвалата енергийна рецесия след началото на съветската военна експанзия против Украйна.

Според Евростат най-високият общ % на държавните гаранции през 2022 година беше регистриран във Финландия (19,1% от БВП), Италия (16,3%), Германия (15,5%), Австрия (15,2%) и Франция (13,5%).

В същото време най-нисък % (под 1% от БВП) беше регистриран в Ирландия, България, Чехия и Словакия.

Държавни гаранции през 2022 година (% от БВП)



Европейската статистика отбелязва, че в множеството страни членки на Европейски Съюз централното държавно управление е главният кредитен поръчител. Във Финландия, Дания, Швеция и Франция може да се види доста ниво на гаранции от страна на локалното самоуправление. В няколко страни огромна част от гаранциите се дават на финансови институции — по-специално във Финландия, Гърция, Франция, Люксембург, Белгия и Унгария — постоянно предоставяни в подтекста на рецесията с ковид или с финансовата рецесия през интервала 2008—2009 година Значителна част от гаранциите, предоставени по време на рецесията с Covdi-19, бяха под формата на стандартизирани гаранционни стратегии, т.е. огромен брой сходни и релативно дребни гаранции, като да вземем за пример гаранции за заеми за дребни и междинни предприятия.

Според Евростат, нивото на отговорностите на обществените предприятия, класифицирани отвън бранш " Държавно ръководство ", е варирало доста в обособените страни от Европейски Съюз през 2022 година

Значителен размер на отговорностите е регистриран в Гърция (144,1% от БВП), Нидерландия (93,5%), Германия (88,4%), Люксембург (72,0%) и Франция (67,5%).

За разлика от това в четири страни членки са регистрирани отговорности на обществените предприятия под 10% от Брутният вътрешен продукт - в Испания (4,2% от БВП), Словакия (4,9%), Румъния (7,6%) и Кипър (8,8%). По-ниски отговорности на държавните предприятия са регистрирани и в Хърватия и България, демонстрират още данните на европейската статистика.

Задължения на обществените предприятия, отвън бранш " Държавно ръководство " (% от БВП)



Основната причина за високото ниво на отговорностите в някои страни от Европейски Съюз е, че данните включват отговорности на обществени банки, следени от държавното управление. Повечето от тези отговорности се състоят от депозити, държани от семейства или други частни или обществени субекти.

В същото време Кипър остава страната с най-високо ниво на необслужвани заеми на бранш " Държавно ръководство ", като през 2022 година то доближава 15,4% от Брутният вътрешен продукт. Островната страна е следвана от Хърватия и Португалия.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР