Официален представител на Световната здравна организация (СЗО) предупреди миналата седмица,

...
Официален представител на Световната здравна организация (СЗО) предупреди миналата седмица,
Коментари Харесай

Омикрон разкрива слабите места на европейските здравни системи

Официален представител на Световната здравна организация (СЗО) предизвести предходната седмица, че за някои европейски страни може да се " затвори вратата " към вероятното попречване на претоварването на здравните им системи и то в миг, в който разновидността Омикрон на ковид бележи съвсем отвесен растеж на инфекциите.

Във Франция, Англия и Испания, които имат относително мощни системи за публично опазване на здравето, вратата може би е към този момент затворена.

Началникът на интензивно поделение в болница в Страсбург отпраща пациенти. Хирург в лондонска болница разказва сериозно закъснение в диагностицирането на раково болен. Решителността на Испания да предотврати колапс на здравната си система е подложена на тестване от продължаващата наклонност медицински личен състав да не може да върви на работа поради Омикрон.

" Има доста пациенти, които не можем да приемем и таман пациентите без ковид са косвени жертви на всичко това ", сподели доктор Джули Хелмс, която управлява интензивното поделение в Университетската болница в Страсбург в Източна Франция.

Две години след началото на пандемията извънредно заразният вид Омикрон визира разнообразни публични услуги. Ефектът на Омикрон върху здравните заведения накара доста хора да преоценят устойчивостта на системите на публичното опазване на здравето, които се смятат за главен източник на равни грижи.

Според специалисти казусът е, че малко здравни системи до момента са развили задоволителна еластичност, с цел да се оправят с рецесия като ковид. А повтарящите се внезапни покачвания на инфекциите са заели прекомерно доста останалите здравни системи, с цел да могат да осъществят промени по време на дългата изключителна обстановка.

Точно в този момент равнищата на хоспитализации на глава на популацията са толкоз високи във Франция, Италия и Испания, колкото бяха и предходната пролет, когато трите страни бяха въвели локдауни или други ограничаващи ограничения. За трите седмици до 9 януари броят на хоспитализации на пациенти с ковид в Англия е малко по-висок, в сравнение с беше при започване на февруари предходната година, когато множеството поданици към момента не бяха имунизирани.

Този път няма локдауни. Институтът за здравна метрика и оценка към Вашингтонския университет предвижда, че в границите на 2 месеца повече от половината население в 53-те страни в европейския район на СЗО ще се болести с Омикрон.

Това включва лекари, медицински сестри и механически чиновници в публичните лечебни заведения.

Миналата седмица в Страсбург от работа отсъстваха към 15 % от болничния личен състав, който възлиза на 13 000 души. В някои лечебни заведения отсъстват 20 % от чиновниците. За да се запълнят дупките, непрекъснато се постанова да се вършат и преправят графици; пациенти, които не са в сериозно положение, би трябвало да чакат.

Във Англия, както и във Франция, здравната система се пропуква поради Омикрон, макар че наподобява, че боледуването при този вид протича по-леко, в сравнение с при предшествениците му. Британското държавно управление този месец активизира боен личен състав, в това число и медици, в помощ на лондонските лечебни заведения. Те се причислиха към останалите военни, които към този момент помагаха при слагането на ваксини и обслужването на коли за спешна помощ.

В Кралската свободна болница в Лондон доктор Лейе Аджай описа за пациент, който е бил диагностициран с рак прекомерно късно.

" За страдание, когато ние най-сетне успяхме да прегледаме пациента, ракът към този момент имаше разсейки ", сподели Аджай пред " Скай нюз ". " Става въпрос за млад пациент, който е в средата на 50-те години. Ако го бяхме прегледали преди година, може би щяхме да предложим интервенция, с която можеше да оздравее. Сега организираме палиативни грижи ", сподели той.

Близо 13 000 пациенти в Англия трябваше да чакат, настанени в носилки в продължение на повече от 12 часа, преди да се освободи болнично легло, сочат публикувани по-миналата седмица данни на Националната здравна работа (НЗС).

Във Англия към 5,9 милиона души чакат прегледи за рак, планови интервенции или други грижи. Според някои специалисти през идващите 3 години броят им може да се удвои.

През април 2020 година, до момента в който преминаваше първата вълна на ковид, европейският офис на СЗО изготви управление за това по какъв начин здравните системи да разработят запаси за справяне с нови внезапни покачвания на инфектираните, които включваха и назначението на краткотрайно заети лица в областта на опазването на здравето.

" Въпреки обстоятелството, че някои страни си мислеха, че са готови за допустима пандемия, те в действителност не бяха. Корабът се строи, до момента в който плава ", сподели доктор Дейвид Хеймън, който е някогашен началник на отдела за инфекциозни заболявания към СЗО.

Но години наред преди да настъпи пандемията Франция намаляваше броя на болничните кревати и съкращаваше лекари и медицински сестри. А в този момент, когато всеки ден започнаха да се инфектират стотици чиновници в лечебните заведения, ясно се видя, че насъбраните неналичия не могат още веднъж да се запълнят за няколко месеца. Дори разрешението на инфектирани с ковид здравни служащи да вървят на работа не беше задоволително.

Британската Конфедерация на НЗС, която е членска организация за спонсори и снабдители, споделя, че при започване на пандемията е имало дефицит от 100 хиляди здравни чиновници, а в този момент обстановката се е влошила още повече.

Първата вълна на пандемията докара здравната система в Испания до лимита на опциите ѝ. Болниците трябваше да импровизират в лекуването на пациентите и превръщаха операционни зали, физкултурни салони и библиотеки в интензивни отделения. Обществото с смут видя по какъв начин пенсионери умират в старческите домове без даже и да бъдат отведени в държавните лечебни заведения, чиито потенциал към този момент беше надхвърлен.

После испанското държавно управление даде обещание да не позволява сходен колапс да се случи още веднъж. В съдействие с районните здравни служби бяха проектирани така наречен " проекти за разтегливост ", които да се оправят с неочакваните промени в търсенето на здравна помощ, изключително в интензивните отделения.

Идеята е, че лечебните заведения имат оборудването и най-малко на доктрина - личен състав, които могат да усилят потенциала си според от потребностите. Но критици на здравната политика на държавното управление споделят, че от години насам са предупреждавали за дефицита на личен състав в лечебните заведения, което е главен източник на компликациите при даване на грижи по време на сегашната вълна.

" Ключовият детайл е гъвкавостта - да имаме здания, които могат да се уголемяват, личен състав, който е еластичен в приемането на нощни смени. Гъвкавост в шерването на тeжестта и районната конструкция ", сподели доктор Мартик Маккий, който е професор по публично здраве в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина.

" Леглото е обект от мебелировката. Важен е личният състав към него ", заключи Маккий.

Д-р Хелмс от интензивното поделение в Страсбург превъзходно знае това. В нейното поделение има място за 30 кревати. Но има задоволително личен състав да се грижи единствено за пациентите в 26 кревати, които сега са запълнени. Ситуацията може бързо да се промени, когато Омикрон засегне района с цялата си мощ.

" Все още сме в разгара на комплицирана зараза, която се трансформира всеки ден. Трудно е да си представим какво би трябвало да изградим в бъдеще за други пандемии, само че ние ще би трябвало да се замислим за системата в която организираме нашата грижа ", сподели доктор Никола Льофевр, който управлява инфекциозната болница в Страсбург.

Той сподели, че Европа е готова да се оправи с изолирани огнища, както е била готова и преди. Пандемията обаче е изложила отслабените основи на всички здравни системи, даже и на тези, които се смятат за част от най-хубавите в света.

Българска телеграфна агенция, със съкращения
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР