Одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022

...
Одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022
Коментари Харесай

Нов дълг от 7 млрд. лева одобри кабинетът. Ще финансира и ст...

Одобрихме тактика за ръководство на държавния дълг за интервала 2022 - 2024 година. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след съвещанието на Министерския съвет.

" Важно е да се каже, че за 2022 година беше утвърден нов дълг от 7,293 милиарда лева Но би трябвало да се разбере, че 3 милиарда лева от тези 7 милиарда лева действително са остарял дълг, който изтича ", разясни министър председателят.

По думите му този дълг би трябвало да се рефинансира и действително новият дълг е на стойност 4 милиарда лева „ Това би трябвало да се каже ясно, с цел да не се спекулира с тематиката какъв брой е новият държавен дълг “, сподели Петков.



Това, че падежира остарял дълг от 3 милиарда лева идната година, дава общото число от 7 млрд.лв. Новият дълг действително е 4,298 милиарда лева, изясни той.

Кирил Петков заяви, че дефицитът от 4,1 % от Брутният вътрешен продукт е единствено функционалност на обстоятелството, че капиталовата стратегия на държавното управление ще бъде доста по-голяма - в размер на 5,8 % от Брутният вътрешен продукт. Ако тази капиталова стратегия не се осъществя, бюджетът е в остатък, означи министър председателят.

С други думи, имаме нов дълг, който е 4 млрд.лв., а не 7 млрд.лв., още веднъж разясни министър-председателят и добави, че този дълг финансира недостиг, който действително отива за спомагателни вложения.

На всяка община, която има дефицит и неспособност да заплаща сметките си за електричество и други услуги и желае подкрепяне от страната, ще бъде изпращана инспекция от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), с цел да сме сигурни, че неналичието на средства не е функционалност на непрозрачни публични поръчки, съобщи още Петков.

Той заяви, че се образува работна група сред Министерството на енергетиката и Министерството на финансите, която ще преценя потребностите за подкрепяне на общините.

Министърът на енергетиката Александър Николов разясни, че работната група ще преценя какъв е размерът на общите разноски за електрическа енергия на общините и дали ще има спомагателни обезщетения за общините. Министърът сподели, че работната група ще ревизира още дали общините, получили помощ по така наречен Норвежка стратегия, са изпълнили действително ограниченията за енергийна успеваемост. Когато се открият всички данни и действителни потребности на съответните общини, ще се пристъпи към тяхното подкрепяне, уточни Николов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР