Одобрена е позицията на България за предстоящия Съвет на ЕС

...
Одобрена е позицията на България за предстоящия Съвет на ЕС
Коментари Харесай

Одобрена е позицията на България за предстоящия Съвет на ЕС по земеделие и рибарство

Одобрена е позицията на България за идния Съвет на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Кабинетът утвърди позицията на България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 30 май 2023 година в Брюксел.

В рамките на Съвета ще бъде разисквано настоящото положението на селскостопанските пазари. В позицията на страната се показва, че България е солидарна с Украйна, само че не следва да се слагат под риск конкурентоспособността и оцеляването на земеделските производители. Във връзка с актуалната обстановка на пазара у нас и в другите страни членки на предна линия е належащо да бъде открито стабилно решение в дълготраен проект, с цел да се подсигурява конкурентоспособността на европейските земеделци и нормализиране на пазара.

България смята, че при активирането на изключителна мярка следва да бъде предоставена опция на страните членки да дефинират категориите бенефициенти, методиката и критериите за даване на финансова помощ, както и да бъде обезпечен омекотен режим на използване, с оптимално опростени процедури и бърз механизъм за приемане на помощта. В страната също по този начин се открива ясна наклонност на усложнения и в бранша на млякото и млечните артикули, както и пчелния мед, само че също и в останалите подсектори на отглеждането на животни.

В българската позиция се показва още, че е от значително значение да се подсигурява директната функционалност на коридорите на взаимност към други страни членки и трети страни. България показва терзания и по отношение на представянето на контракти за импорт на артикули, подписани преди 2 май 2023 година За да се подсигурява стабилността на пазара, е значимо въведената с Регламент за осъществяване превантивна мярка, засягаща вноса на пшеница, царевица, рапично семе и слънчогледово семе, да бъде удължена и след 5 юни 2023 година От решаващо значение е Европейската комисия да продължи да следи вноса на други чувствителни селскостопански хранителни артикули от Украйна и да бъдат въведени бързо превантивни ограничения, в случай че е належащо.

България показва още, че при актуалните условия на Кризисната рамка нормативно избраният таван на едно земеделско стопанство възлиза на не повече от 250 000 евро. Този таван се ползва с струпване с миналата Временна рамка и някои по-големи стопани са го достигнали още през 2022 година В тази връзка страната приканва за изменение на Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна, като лимитът от 250 000 евро за едно земеделско стопанство да бъде повишен в размер, който да разреши поддръжка за всички производители, наранени от рецесията.

В рамките на съвещанието се чака европейските аграрни министри да обменят отзиви по предлагането за правилник за опаковките и отпадъците от опаковки, както и аспектите на законодателното предложение, свързани с сигурността на храните и разхищенията на храни. За България е предпочитано премахването на рисковите и нездравословните субстанции и поощряване на повторната приложимост на опаковките да бъде придружено от застраховане на проследимостта, като се регистрира и въздействието на нездравословните субстанции върху човешкото здраве и околната.

Друга тематика на съвещанието е предложение на Хърватия за промени на сегашни търговски практики, свързани с търговията със замразени артикули, в частност замразено месо. България поддържа предлагането и смята, че следва да се подхващат подобаващи действия за контролиране на въпроса със периода на валидност на замразеното месо на равнище Европейски Съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР