Одобрена беше втората актуализация на бюджета в пленарна зала. С

...
Одобрена беше втората актуализация на бюджета в пленарна зала. С
Коментари Харесай

Втората актуализация на бюджета беше одобрена от парламента

Одобрена беше втората актуализация на бюджета в пленарна зала. С нея се планува нарастване на оптималния размер на гаранциите, които страната може да издава, а новият таван е е 1.84 милиарда лв..
" За " законопроекта на първо четене гласоподаваха единомислещо 125 народни представители, без " срещу " и " въздържали се ". След това по предложение на ръководителя на Бюджетна комисия Менда Стоянова измененията бяха гласувани и на второ четене.
Промените са нужни поради основаните на равнище Европейски съюз два инструмента за превъзмогването на икономическите последствия от пандемията от COVID-19.
Първият е Европейския инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия в резултат на експлоадирането на COVID-19, а вторият е Паневропейския гаранционен фонд.
Средствата, които би трябвало да се съберат, са за схемата за поддръжка на заетостта на Европейски Съюз SURE и Паневропейския гаранционен фонд и са в размер на надлежно 107 млн. евро и 51 млн. евро.
Това е втората актуализация на бюджета поради ковид. Първата бе направена през април и с нея разноските в бюджета бяха увеличени, а допустимия дълг, който страната може да изтегли - повишен от 2 на 10 милиарда лева
Дебати
Подкрепа за измененията изрази депутатът от групата на Българска социалистическа партия Румен Гечев.
" Основателно държавното управление желае единодушието на българския парламент за поемането на спомагателни държавни гаранции, които не бяха планувани в бюджета, само че които произтичат от решение на Европейски Съюз последно от месеците април и май и са свързани с превъзмогване на тежките стопански последствия от проблемите с ковид.
Ние поддържаме, тъй като първият план, който е обвързван с присъединяване на България с 51 млн. 251 хиляди евро е обвързван с по този начин наречения Паневропейския капиталов фонд, който ще се осъществя посредством Европейската капиталова банка и който фонд ще бъд енасочен 65 % към дребните и междинни компании, които са господстващи в българската стопанска система като брой и дял в производството на Брутният вътрешен продукт ", съобщи проф. Гечев,цитиран от Фокус.
Според него това ще се отрази и на проблемите на заетостта.
Проф. Гечев обърна внимание, че българското държавно управление би трябвало да създаде конкурентоспособни стратегии, с цел да получи помощ.
" Затова и в Бюджетна комисия ние от Българска социалистическа партия поставихме въпроса и предупредихме държавното управление най-колегиално, че ще чакаме в близко време те да предложат съответни планове по този начин, че все още на реализация на плановете и поемането на гаранция, България, нашето общество и стопанска система да се възползва от тези преимущества ", съобщи още проф. Гечев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР