ОДМВР - Смолян чрез своите 5 районни управления и със

...
ОДМВР - Смолян чрез своите 5 районни управления и със
Коментари Харесай

Полицията в Смолян стартира информационна кампания срещу телефонните измами

ОДМВР - Смолян посредством своите 5 районни ръководства и със съдействието на Български пощи, започва превантивна акция, против телефонните измами. Кампанията планува да бъдат публикувани осведомителни брошури измежду популацията в региона. Листовки са предоставени на гишетата в пощенските станции. Началниците на районни ръководства и полицейските инспектори имат задачата да употребяват всяка своя среща с жителите на дребните и отдалечени обитаеми места, с цел да им разяснят механизма на телефонните измами, като им дадат съответни рекомендации за деяние при приемането на телефонно позвъняване с искане на пари.

Провеждат се работни срещи по тематиката с кметовете и кметските наместници по места, от които се чака, при ежедневните си контакти, изключително с възрастните хора, които са и най-уязвими да ги осведомят какво е належащо да създадат при телефонно позвъняване от непознати хора с искане на пари. В акцията са включени и банковите клонове, с шефовете им се прецизира методът на подпомагане за секване на телефонните измами. Дават се инструкции на банковите чиновници по какъв начин да работят при положение, когато възрастни хора вземат решение ненадейно да изтеглят огромна сума пари от персоналните си спестявания.

Според специалистите в полицията позвъняванията постъпват най-вече на стационарните телефони на възрастни хора. При диалозите измамниците съумяват да получат спомагателна информация за събеседника си. Най-честите употребявани схеми за машинация са: за потърпевш непосредствен и потребност от незабавна здравна помощ; за оказване на подпомагане на полицията или за предплатено заплащане на разнообразни типове артикули и услуги, освобождение на колетна пратка и други „ Сценарийте “ са разнообразни, само че постоянно се желаят незабавно пари!

При приемането на сходно позвъняване, обвързвано с условието за незабавно предаване на пари, е належащо да запазите успокоение и неотложно да се свържете с Вашите близки, както и да сигнализирате на тел. 112 или в най-близкото ръководство на Министерство на вътрешните работи, поучават от пресцентъра на полицията в Смолян.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР