Очите й са широко отворени, докато се взират в твоите.

...
Очите й са широко отворени, докато се взират в твоите.
Коментари Харесай

Защо се целуваме?

Очите й са необятно отворени, до момента в който се взират в твоите. Обвиваш с ръка кръста й и я придърпваш към теб. Тя допира лицето ти и накланяш глава надясно, до момента в който устните ви се сливат. Едва ли в този миг се питате „ Защо, по дяволите, върша това? ”

Най-простият отговор на въпроса е, че хората се целуват, тъй като по този метод се усещат добре. За някои обаче това не е задоволително. Съществуват хора, учещи анатомията и еволюционната история на целувката и се назовават филематолози.

Засега тези учени не са обяснили от кое място е произлязло това буйно обединение на устните, само че въпреки всичко имат няколко теории.

Големият въпрос е дали този акт на целуване е заучен или несъзнателен? Някои настояват, че е заучен и датира още от времето на ранните ни предшественици. Тогава майките са дъвчели храната и са я подавали в устата на беззъбите си бебета. Дори и откакто на детето му пораснели зъби, майката продължавала да притискат бузите му с устни, с цел да го утеши.

В поддръжка на концепцията, че целувките са заучени, а не инстинктивни, е фактът, че не всички хора се целуват. Някои племена по света просто не се натискат, споделят антрополозите. Докато 90 % от хората в действителност се целуват, то останалите 10 % нямат визия какво изпускат.

Други считат, че целувката е в действителност инстинктивно държание и като доказателство изреждат един куп животни, при които съществуват сходни на целуване обноски. Докато множеството животни търкат носовете си един в различен, показвайки жест на обвързаност, други обичат се сграбчват тъкмо като хората. Маймуните бобоно, да вземем за пример, си разменят слюнка. Те правят това, с цел да се сдобрят след скандал, да се утешат взаимно, да се сближат, а от време на време и без ясни аргументи – тъкмо като нас.

Днес, най-широко публикуваната доктрина за целувката е, че хората го вършим, с цел да си подушим феромоните. Когато лицата ни са близо едно до друго, нашите феромони " приказват ". Те обменят биологична информация за това дали двама души ще основат мощно потомство. Жените, да вземем за пример, подсъзнателно избират миризмата на мъже с разнообразни от техните гени на имунната система. Така ще се сътвори поколение с по-силна имунна система и с по-добри шансове за оцеляване.

И въпреки всичко, целувките са си ужасно прекарване. Устните и езици ни имат нервни окончания, които ускоряват зашеметяващото чувство от любовта, когато впием устни в някой различен. Това възприятие нормално не ни кара да се замислим за какво се целуваме. Напротив, то ни кара да го вършим все по-често. /Пауза Moreto.net
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР