Очевидно е, че работата на прокуратурата на Република България, а

...
Очевидно е, че работата на прокуратурата на Република България, а
Коментари Харесай

Владимир Николов: Наблюдава се тенденция за бързи промени в законотворчеството при извънредни събития

Очевидно е, че работата на прокуратурата на Република България, а и на обособени сътрудници прокурори е във фокуса на публичното внимание. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " Владимир Николов, ръководител на Асоциацията на прокурорите в България. " Това не е единствено от последните дни, това е наклонност, която продължава към този момент месеци, бих споделил години. Искам да поясня, че работата на прокурора не е толкоз да се ориентира в политическите хрумвания. Ние сме правоприлагащ орган и нашата функционалност е да организираме бързо, качествено и дейно следствие. А стремежът на нашата работа е да осигурим вярното и заслужено използване на законите такива, каквито те се одобряват от законодателната власт. В този смисъл, ние изпълняваме и ще изпълняваме всеки един закон ", добави Николов.

Като правист той разяснява, че явно се следи една наклонност в законотворчеството да се вършат бързи промени, подтикнати от избрани изключителни събития, което не е добра концепция и не е добър отзив за работата на един законодателен орган.

" Виждаме, че последните промени са предизвикани от избрани отрицателни публични феномени, които нагледно казано са един катализатор, те принуждават нашите представители в Народното събрание да вземат избрани решения. Тук желая да подчертая, че аз персонално се веселя на гражданската сила, и на това, което гражданското общество прави, тъй като то е будно и има една доста значима роля в модерната и демократична страна - да слага проблемите и да кара институциите да работят. От там обаче, отговорността на съответните управляващи е ясна, законодателната власт би трябвало да упражнява това свое пълномощие по един, бих споделил, образован метод. На нас ни е нужна концепция и стратегическа визия, тъй като всички тези процеси не са от през вчерашния ден, не са и от през днешния ден, а би трябвало това да е осъзнато, да се прави неконюнктурно и предвид на някакви политически дивиденти на момента, а би трябвало да се прави с взор в бъдещето и деликатен разбор на предишното ", добави Николов.

Според него, прокурорите би трябвало да са на висотата на конституционните законови отговорности и когато имат тази законодателна база, да подхващат решителни ограничения, а когато имат пропуски, да ги поправят. Всичко това, би трябвало да е в интерес на обществото, в интерес на хората, тъй като другояче няма никакъв смисъл.

За последните промени, ориентирани към завишаване на наказванията, юристът разяснява, че те са израз на една законодателна оценка, израз на всичко това, което ние разбираме като жители, че имаме проблем и той би трябвало да бъде решен.

" Но тук желая да подчертая нещо доста значимо, и се надявам законодателя също го осъзнава. То е посочено в претекстовете на последния законопроект, който беше обсъждан в Народното събрание, преди експресните промени. Там категорично е записано, че вносителите на тези промени осъзнават, че единствено със завишаване на наказванията проблемите няма да бъдат решени. И те акцентират нещо доста значимо, за което ние молим от години, че ни би трябвало нов, съвременен и съответен на актуалните условия Наказателен кодекс ", добави.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР