„Очевиден конфликт на интереси“ за сметка на българските потребители е

...
„Очевиден конфликт на интереси“ за сметка на българските потребители е
Коментари Харесай

Петков: Вярваме, че Булгаргаз“ е виновен за високата цена на газа, може би ще има повдигнати обвинения

„ Очевиден спор на ползи “ за сметка на българските консуматори е имало в „ Булгаргаз “ и това е повода управлението на компанията да бъде заменено. Това разгласи на брифинг министър председателят Кирил Петков.
 
„ В момента водим следствие и ние сме сигурни значително, че част от решенията, които те са взели, довеждат до до високите цени на газа и 30% покачване, което беше препоръчано на КЕВР. Трябва ясно да се каже част от техните решения – изключително на база какъв % от пазаруването на газ идва от „ Газпром “ и какъв % идва от азерския газ са предизвестили огромна част от скока на цените. Надявам се, че службите напълно скоро ще ни дадат ясно обяснение и евентуално може би ще издигнат обвинявания “, съобщи министър председателят.
 
"Вярваме, че „ Булгаргаз “ е отговорен за високата цена на газа. Не можахме да чакаме нито ден, и по тази причина тяхното уволняване беше още в петък. В идващите дни ще има покачване на обвинявания “

По думите му е бил определен „ скъпият снабдител “, вместо да се усъвършенстват опциите на „ евтиния снабдител “, „ изключително когато имаме в този момент удостоверение, че доставката на азерски газ умерено може да мине през „ Неа Месемврия “, което е другата връзка на България “.
 
Ако някой си мисли, че ще взема неверни решения против националната сигурност и по едно и също време с това да ощетява потребителите, това време свърши, сподели Кирил Петков, представен от БГНЕС.
 
„ Има много дълга поредност от събития, свързани с метода на ръководство на ресурсите вътре в самото сдружение. Имам поради както дълготрайните контракти, по този начин и ръководството на хранилището в Чирен. Има ясно отвращение да се следва политиката, която енергийният и водния регулатор има в бранш „ Електроенергия “, точно контролиран и свободен пазар, макар че има такава опция настоящо. И това е меко казано необичайно, изключително на фона на извънредно тежката ценова рецесия в бранша “, означи и енергийният министър Александър Николов.
 

Петков показа и проектобюджета за 2022г.
 
"Този бюджет е бюджета на растежа. Инвестициите от държавния бранш ще бъдат 5.8 от вътрешния артикул. Дефицитът напълно финансира вложенията ". Това съобщи министър председателят Кирил Петков след съвещанието на Министерски съвет.
 
"Тази година ще влагаме доста изрично. 8.2 милиарда в финансови вложения. Ще влагаме и в човешки капацитет. За първи път ще има безвъзмездни детски градини от април. Ще влагаме и в пенсии. През идната година няма да има нито един пенсионер под прага на бедността ", добави той.
 
"Дефицитът без Коронавирус ограниченията ще е единствено 2,5%, с ограниченията ще е 4,1%. Дефицитът ще влага вложенията. Ще влагаме доста изрично вдигайки % на вложенията на 5,8%. Това е невиждано. 8.2% ще са финансовите вложения. Инвестираме и в човешкия капитал. За първи път ще имаме безвъзмездни детски градини от месец април, за които ще отделим 70 милиона лв.. Възнагражденията на учителите ще бъдат 125% от междинната работна заплата. Няма да има и пенсионери под линията на бедността ”, добави той и посочи, че ограниченията ще останат най-малко за идващите шест месеца.
 
По тематиката за цените на електрическата енергия, Петков посочи, че фактурите за ток, които ще се получат през февруари месец, ще включат обезщетенията за декември и януари месец. Те ще бъдат доста по-ниски.
 
"Започваме работна група, в която ще се разискват помощите за общините за лечебни заведения, детски градини, учебни заведения. Докато не се изчистят обаче неяснотите в публичните поръчки, не можем да приказваме, че общините нямат пари за осветяване ", уточни Петков.
 
"Искаме да отделим политическия пиар с действителната потребност от помощ. Всякакви разлики от четири пъти над цените ще се проучват. Тези пари могат да платят огромна част от сметките за ток, в случай че се разходват по верния метод ”, сподели още Петков.
 
Министър-председателят беше безапелационен, че в сметките за ток февруари ще бъдат отразени обезщетенията за декември и за януари.
 
 
Източници: dariknews.bg, "24 часа ", бТВ, БНР
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР