Очертават границите на най-стария тракийски град и на укрепената му

...
Очертават границите на най-стария тракийски град и на укрепената му
Коментари Харесай

Очертаха границите на най-стария тракийски град

Очертават границите на най-стария тракийски град и на укрепената му част. Той лежи три метра подземен и е на 10 километра от Карлово. В момента на терена над село Васил Левски в Стара планина се прави геофизично изследване, което би трябвало да завърши до края на септември. Това съобщи шефът на Археологическия музей в Пловдив доцент доктор Костадин Кисьов.

Преди години той откри античния град, за който се допуска, че е бил столица на Одриската страна през V в. прочие Хр. Доц. Кисьов и кметът на Карлово Емил Кабаиванов разгледаха дружно обекта и разискаха идващите стъпки за изследването му.

Още преди време археолозите разкриха към един декар от цитаделата на тракийската столица, там бяха открити основите на храмова сграда, част от улица и част от крепостна стена.

Цитаделата се е разпростирала на повърхност от 10 декара, а целият град - на 40 декара. От там се открива превъзходна панорама към Стремската котловина и Тракия. Намерените при археологическите разкопки са скъпи керамични съдове и предмети, които са били импорт от Египет и Гърция.

Тракийският селищен център е първата столица на Одриското царство и един от двата обекта в страната, които имат голям потенциал като история, акцентира доцент Костадин Кисьов.

В края на октомври обектът ще бъде зазимен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР