Очакват се огромни задръствания на магистрала Хемус през лятото заради

...
Очакват се огромни задръствания на магистрала Хемус през лятото заради
Коментари Харесай

Очакват се огромни задръствания на магистрала Хемус през лятото заради забавени ремонти

Очакват се големи тапи на автомагистрала Хемус през лятото поради забавени поправки.

Проблеми се чакат за пътуващите от София към Северна България. Това излиза наяве от проектите на строителното министерство и пътната организация. По западния завършек на недостроената към този момент съвсем половин век автомагистрала би трябвало незабавно би трябвало да бъдат ремонтирани 2 виадукта и един тунел. Тези обекти няма по какъв начин да бъдат приключени за месец-два и придвижването ще се трансферира тук-там, както и в този момент, в двете посоки единствено в едното платно, пише в-к Сега. 

„ Максимум за месец-два би трябвало да бъде ремонтиран и остарелият първокачествен път пред прохода „ Витиния “, сподели строителният министър Гроздан Караджов.

„ Работата е към този момент предоставена по линия на настоящо поддържане. Там деформациите не са огромни и няма нужна от главен ремонт. Проблемът е по-скоро невъзможността горе на виадукта на автомагистрала „ Хемус “ да поеме и тежкотоварния трафик в двете направления. Двете му платна на се оказаха компрометирани изпод, ригелите им имат деформации “, разясни министърът.

От Министерство на регионалното развитие прецизираха, че въпросните уреди на Витиня са измежду тези 278 обекта, чиито ремонт е зарязан заради липса на финансиране. Според Караджов за виадуктите има планова подготвеност и те ще се вършат от държавното сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД. Освен това следва завършването и на ремонта на тунела „ Ечемишка “, който по проект би трябвало да бъде подготвен в края на август.

На последното съвещание на районната комисия в Народното събрание шефът на АПИ Тодор Василев сподели, че плановете, за които сега се вършат търгове са 11 за към 300 км пътища. „ Към края на май и началото на юни ще се отварят офертите и ще избере реализатор. Няколко ще се отворят още на 13 май и тръжната комисия ще стартира да работи по тях.

" Предстоящи са процедурите за 2 от тунелите, които ще станат публично притежание през идната седмица “, посочи Василев.

От своя страна, по отношение на заплащанията на отговорностите на страната към пътните строители, министър Гроздан Караджов изясни една любопитна детайлност. Оказва се, че съгласно решението на Народното събрание в началото ще се превеждат 50% от дължимите суми, само че компаниите ще би трябвало да внесат 20% Данък добавена стойност, все едно са получили всичко, което им се дължи. Според министъра това е известно на компаниите. На въпрос на „ Сега “, дали ще им се връща надвзетия налог, в случай че те не получат всичко оставащо до стоте %, министърът отговори, че по този проблем „ следва да забележим неговото развиване “. Досега на компаниите са разплатени 110,462 млн. лева

По време на съвещанието на районната комисия Караджов сподели още, че при идната актуализация на държавния бюджет, строителното министерство ще желае отпущането на доста повече средства. Министърът счита, че сумата може да доближи и до 3 милиарда лева за настоящото поддържане, главните поправки и новото строителство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР