Очаквано проектът за нова конституция на ГЕРБ и идеята за

...
Очаквано проектът за нова конституция на ГЕРБ и идеята за
Коментари Харесай

Предизвестената смърт на едно конституционно недоносче

Очаквано планът за нова конституция на ГЕРБ и концепцията за привикване на Велико национално заседание се провалиха безславно. Всъщност задачата на ръководещата партия не беше те да се осъществят, а да се завоюва време на Бойко Борисов и държавното управление да останат на власт до завършването на постоянния мандат. В това отношение задачата беше реализирана.

А защото този неуспех беше предупреден, то и обещанието на Борисов, че ще подаде оставка, в случай че планът мине, беше безусловно лицемерно. Предварително беше ясно, че ГЕРБ и „ Обединени патриоти” няма по какъв начин да съберат 160 депутатски гласа в поддръжка на плана. Но циркът трябваше да бъде изигран до дъно.

След двучасови диспути в сряда (25 ноември) за провеждането на избори на Велико народно събрание гласоподаваха едвам 111 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти " и един самостоятелен. Срещу предлагането се оповестиха 93-ма народни представители от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и самостоятелни. Партия "Воля " на Веселин Марешки, която изигра решаваща роля, с цел да влезе конституционното недоносче в Народното събрание, този път се въздържа - без никакво пояснение за следващия лупинг в позицията си.

Министър-председателят, от който пристигна предлагането за "рестарт на системата " посредством нова конституция, изобщо не се появи в пленарната зала. От Българска социалистическа партия желаеха той да се причисли отдалечено към съвещанието, в случай че би трябвало и от джипката, само че не се получи.

Проектът на нов главен закон беше

скърпен на две - на три

в разгара на антиправителствените митинги през август и скоростно импортиран в Народното събрание на 2 септември. За обезпечаването на нужния брой подписи способства и водачът на „ Воля” Веселин Марешки, като в деня на внасянето в парламентарното деловодство майка му и някогашен депутат от партията му получиха концесии на два плажа. А правосъдният министър Данаил Кирилов заплати с оставката си купищата рецензии, които се изсипаха върху главата на премиера.

Номерът с отвличането на вниманието на обществото и на протестиращите против корумпираната власт обаче не се получи, тъй като осъществяването беше толкоз нескопосано, че и не толкоз интелигентните незабавно схванаха каква е същинската цел.

Ако през лятото Борисов беше притиснат от всеобщи митинги, които му желаеха оставката, в този момент опасността идва от развихрилата се здравна и надвисналата социално-икономическа рецесия. Затова планът за нова конституция небрежно беше изваден от чекмеджето, където отлежаваше от 2 септември насам – броени дни откакто Венецианската комисия остро го разкритикува, най-много за недосегаемостта на основния прокурор и неналичието на публично разискване. А също и една седмица

преди Конституционният съд да се произнесе

по питането на президента дали особено основаната комисия за разискване на плана, отпред с Десислава Атанасова, е противоконституционна. (При все че нейната противоконституционност се вижда и от неюристи – в нея опозицията не взе участие, а и не е нейна работа да преглежда оферти за нов главен закон). Въпросната комисия се е събирала единствено един път, а шефката й по този начин и не съумя да притегли изявени адвокати и специалисти, които да дадат мненията си. До оня ден Атанасова се оправдаваше за бездействието на поверения й орган с това, че се чака решението на Конституционен съд. Но внезапно ръководещите взеха решение, че могат да минат и без него.

Опозицията беше сюрпризирана от метода, по който точката беше импортирана в дневния ред, някак изведнъж. Депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков дефинира държанието на ръководещите като несъответстващо. По думите му се основава рисков казус, защото Бойко Борисов хвърля главния закон на страната в едната посока, с цел да се втурне натам народът, до момента в който той се измъква от другата. Зарков иронично подсети, че планът е подписан от политици, които даже не са го чели - като Веселин Марешки. И прикани да се гласоподава срещу него "и да сложим завършек на тази полуда ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласи, че придвижването няма да поддържа плана, защото той е

удар против демокрацията и държавността .

Карадайъ напомни, че в първичния му вид липсваше увод, който да прокламира общочовешките полезности като независимост, мир, тъждество, толерантност. И позволи, че неочакваното решение на ГЕРБ да повдигне въпроса тази сряда е обвързван с сериозното мнение на Венецианската комисия. „ Срамът ви е толкоз огромен и в този момент се пробвате небрежно да се отървете от тематиката “, уточни той.

Отцепниците от Българска социалистическа партия също отхвърлиха да поддържат самодейността на ръководещите и се оповестиха срещу премахването на Великото национално заседание. Красимир Янков посочи, че то е затруднение за промяна по нечия партийна или персонална волност на фундаментални конституционни постановки - да вземем за пример, за държавното устройство в страната.

Тома Биков от ГЕРБ, който се е специализирал в отбраната на незащитими тези, още веднъж застана на амбразурата. "Подминахме обидите, които бяха хвърлени против ръководещото болшинство, персоналните нападки и лансирахме концепциите на митинга. Тези хрумвания са концепциите, които вие през днешния ден наричате опит за тирания и тъпчене на демократичните принципи”, означи той, комфортно забравяйки, че главното искане на митинга беше за оставката на Бойко Борисов. Биков въпреки всичко призна, че и те не поддържат всички хрумвания и имат забележки към доста от текстовете, само че „ нашата цел беше и в тази зала да влезе диалогът, който преди този момент се водеше на улицата, тъй като този диалог е за Народното събрание ".

Според него

"конституцията не е Библия, с цел да не може да бъде променяна.

В политиката майсторството е да работиш с тези, които не харесваш, и ние знаем доста добре това ", приключи депутатът, а председателката на Народното събрание Цвета Караянчева го похвали за изявлението и даже му изръкопляска.

Вместо да изясни за какво не свърши за пет пари работа за близо два месец, Десислава Атанасова пък потегли да подлага на критика опозицията, че не се възползва от опцията да смъкна държавното управление, като гласоподава за избори за Велико народно събрание, връщайки се към обещанието на Борисов да подаде оставка сега, в който Народното събрание одобри такова решение и се саморазпусне. Но социалистите й дадоха отговор, че в случай че Борисов е бил откровен, то би трябвало да е в пленарната зала и да си носи оставката.

Пламен Христов от "Воля " потегли да увърта, че откакто са си поставили подписа под плана на ГЕРБ, са дали късмет на всички депутати и парламентарни групи да създадат свои оферти за конституционни промени. Това обаче не се е случило. Христов разкритикува и президента Румен Радев, че не е предложил собствен план за конституция.

Коалиционният сътрудник на ГЕРБ - "Обединени патриоти ", оповестиха, че при всички случаи няма да се откажат от концепцията за Велико народно събрание. "Омръзна ми да чувам по какъв начин конституцията е някаква свещена крава, ние не би трябвало да я допираме, а единствено да бием чело в земята и да я превъзнасяме ", оплака се Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация. Той разви теорията, че сегашният главен закон е основан от Българска социалистическа партия и Съюз на демократичните сили, с цел да обезпечи оцеляването на някогашната Българска комунистическа партия, както и политическата роля на Движение за права и свободи. От думите му излезе, че управническите механизми, заложени в конституцията, са виновни за всички съществени проблеми в българското общество и страна, и работят като спирачка за провеждането на промени. Веселинов също по този начин сподели, че Вътрешна македонска революционна организация желае президентска република.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР