Очаквано парламентът единодушно отхвърли ветото на президента Румен Радев върху

...
Очаквано парламентът единодушно отхвърли ветото на президента Румен Радев върху
Коментари Харесай

Парламентът единодушно отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

Очаквано Народното събрание единомислещо отхвърли ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Изборния кодекс през днешния ден, оповестява " Дневник ". За повторното приемане на законопроекта гласоподаваха 154 народни представители от ГЕРБ, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля ". Депутатите от " Българска социалистическа партия за България " още веднъж не бяха на работа, само че пък сложиха изискване - ветото да бъде подкрепено, с цел да се върнат в пленарната зала.

``
реклама
Единодушното отменяне на ветото на президента стана след обществено опрощение на депутата от ГЕРБ Георги Марков на народните представители от " Воля ", на които свалял шапка. Поводът - и те желали мажоритарно гласоподаване, а той не ги загатнал по време на конференция с премиера Бойко Борисов. След съвещание на председателския съвет на Народното събрание в дневния ред за тази седмица в допълнение бе включено и разискването на първо четене на промени в Закона за вероизповеданията, които са значими за Движение за права и свободи.

Промени след ветото

Държавният глава Румен Радев възрази против обезсмислянето на преференциалното гласоподаване посредством завишаване на прага за валидността му, отлагането на въвеждането на машинно гласоподаване на всички места, новите правила, съгласно които към този момент не всички решения на Централната изборна комисия (ЦИК) ще се апелират пред Върховния административен съд (ВАС), както и против опцията след правосъдна анулация на решения със наложителни инструкции изборните комисии да одобряват на нови решения с нормално болшинство, а не с гласовете на две трети от членовете.

Промените в Изборния кодекс бяха признати на среднощно съвещание на Народното събрание на 14 февруари. Три дни по-късно след митинги, рецензии от Българска социалистическа партия и извънпарламентарни партии, както и намесата на премиера Бойко Борисов ГЕРБ разгласи, че ще резервира настоящето състояние за отчитане на преференциите. Гласуваната смяна, чийто вносител бяха депутатите от Движение за права и свободи, обезсмисляше преференцията, защото повишаваше броя на гласовете за отчитането на нейната годност до броя на гласовете, нужни за един депутатски, евродепутатски или общински мандат.

Сега болшинството в Народното събрание ще чака президентът да обнародва измененията в Изборния кодекс, с цел да одобри законопроект, с който да върне ниският предел за годност на преференциално гласоподаване - от 5% от броя на гласувалите за съответната листа на евровота и от 7% от тези на парламентарните и локални избори, като при тях обаче лидерът не може да бъде заменен. Депутатът Георги Марков пък изиска ГЕРБ още веднъж да внесе плана за въвеждане на мажоритарно гласоподаване, който отразява резултатите от инициирания от " Шоуто на Слави " референдум и бе отритнат на първо четене от този парламент преди две години.

Атака против президента

В разискванията ГЕРБ още веднъж нападна президента Румен Радев, като разгласи, че той е " вашият ", само че не и " нашият президент ". Депутатът Георги Марков разгласи: " На Нова година, когато хората се целуваха в устата, той ни завиваше с машинно гласоподаване. Да не би да е определен с машинно гласоподаване? Не. Тогава да хвърля кърпата и да вършим нови президентски избори ".

" Опозицията си прави предизборна акция. Тя обаче делигитимира и личния си президент ", разгласи сътрудника му Тома Биков от ГЕРБ. Той напомни по какъв начин Румен Радев е призовал социалистите да се върнат при разискването на ветото, само че те не са го послушали.

Лидерът на НСФБ Валери Симеонов разгласи, че държанието на президента Румен Радев не било държавническо, защото той непрекъснато се опитвал да внесе подозрения за честността на изборите.

" `Президентът Радев е неофициален водач на опозиционното говорене ", разгласи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. И той напомни, че президентът е определен по сегашните правила. Накрая сподели: " Аз не считам, че Българска социалистическа партия желаят да видят българския Мадуро в лицето на Радев, който води България към същия решим ".

Подкрепа и опозиция

По време на разискванията се разбра, че " Обединените патриоти " са разединени във връзка с праговете за годност на преференцията. От Вътрешна македонска революционна организация желае да се запазят ниските равнища, а депутатите от НФСБ поддържат сътрудниците си от Движение за права и свободи за по-високи прагове, т.е. за обезсмисляне. " Преференцията работи да се изпълни Народното събрание със силикони, ботокси, ритнитопковци и всевъзможни представители на подземния свят от градове и села ", счита Валери Симеонов. Според Йордан Цонев от Движение за права и свободи ГЕРБ връща старите прагове, с цел да помогне за " решение на битките в една дясна коалиция ", която - в случай че не е преференцията, нямало да се яви дружно на изборите.

От " Воля " се оповестиха за цялостно отпадане на праговете за годност на преференциите. Според Веселин Марешки неналичието на " мъжоритарно гласоподаване " наскърбява българските мъже. " Не желаех да обидя всички мъже. не съм визирал вас, тъй като съгласно мен вие не сте аршин за политическа неустрашимост ", обърна се Валери Симеонов към Марешки. Двамата си размениха и обиди като " политически проститутки " и " политически п. ".

Депутатите от Движение за права и свободи и НФСБ опазиха разнообразни позиции за машинното гласоподаване. Според Йордан Цонев то ще отстрани грешките и операциите, направени от секционните изборни комисии. Валери Симеонов обаче счита, че Движение за права и свободи държи на машинното гласоподаване, с цел да каже " на своя необразован електорат: " На този екран има вградена камера ", т.е. с цел да го управлява.

" В Европа гръцки ресторант до гръцки ресторант, а гърците не гласоподават машинно. Машинното гласоподаване ни води към Венецуела ", разгласи Георги Марков от ГЕРБ. От Движение за права и свободи оповестиха, че желаят не машинно гласоподаване в чужбина, а отпадане на ограничаването в страни отвън Европейския съюз (ЕС) да могат да се разкриват до 35 изборни секции.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР