Очаквано, огромен интерес предизвика премиерата на книгата на бившия премиер

...
Очаквано, огромен интерес предизвика премиерата на книгата на бившия премиер
Коментари Харесай

Премиерата на книгата на Иван Костов събра стотици и блокира района около Военния клуб

Очаквано, голям интерес провокира премиерата на книгата на някогашния министър председател Иван Костов (1997-2001) " Свидетелства на прехода (1989-1999) ". Представянето ѝ бе в четвъртък вечерта във Военния клуб в столицата, като час преди началото ѝ бул. " Цар Освободител " в тази част стана съвсем непристъпен от стичащите се посетители на събитието.

Още с отварянето на вратите се изви опашка за книги, за която пространството на Военния клуб се оказа тясно и стигаше до улицата.



На първите редове измежду публиката бе фамилията на Иван Костов и брачната половинка му Елена, знакови лица от времето му във властта като Екатерина Михайлова (бивш водач на СДС и ръководител на парламентарната група на ОДС) и Бойко Ноев (министър на защитата в кабинета " Костов " ), Муравей Радев, Евдокия Манева, Евгени Чачев, наследника му в ДСБ Радан Кънев, Атанас Атанасов, дипломата и претендент за евродепутат от " Демократична България " Стефан Тафров, някогашни депутати, столичния кмет Йорданка Фандъкова и доста други.

При идването си в клуба самият Костов бе посрещнат с овации.

Представянето продължи до към 20:40, откакто самият Костов помоли за повторно да завършват, тъй като е изтощен, и се изви опашка за подписи. След 21:30 все още имаше чакащи да получат персонален подпис върху книгата.



" Свидетелства на прехода " Иван Костов написал главно поради внуците си, тъй като питали, а той бил " красноречиво " показан в тази част от историята, показа създателят. И не спести рецензии към наследниците си, които не траяли делото. В един миг се чувствал изцяло самичък... На дежурния въпрос има ли късмет да се върне в политиката, той пламенно заклати негативно глава.

Бившият министър председател отговори на доста въпроси за прехода и днешната политическа обстановка. По думите му в България нещата не вървят, тъй като системите за сигурност не работят и даже за най-крупните закононарушения няма санкции.

На въпрос за положението на медиите през днешния ден, той разяснява, че всички са захласнати от " апартаментни кавги ", а не отразяват да вземем за пример, покупката на Топлоелектрическа централа Варна (на Ахмед Доган - б.р.), която носи доходи без да създава ток.

" Началото на напъните – в една лично банкрутирала към началото на 1990 година страна, различията вътре в Съюз на демократичните сили (на „ перестройчици “, реставратори носталгици и истински реформатори), непрекъснатата опозиция на някогашните комунисти: всичко това – съсредоточено в лица и събития, които помним, само че за които към момента мъчно се ориентираме – е изложено с невероятна искреност, непреборима аргументираност (и от време на време безпощадна сдържаност и самокритичност) от огромния общественик. След това – интервалът на Виденовата рецесия и към този момент персоналното водачество в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – сложните промени, трагичните събития към войната в Югославия, решителният отвод да дадем небето си на Русия, обезпечаването на бъдещето ни в Европейски Съюз и НАТО. Всичко това е разказано от създателя на тези записки без самовъзвеличаване, само че и без да са оставени без отговор нито една клевета и клюка, които и до през днешния ден следват министър-председателя (1997-2001 г.), оставил най-дълбоката следа в най-новата ни история, написа за книгата проф. Калин Янакиев, който бе и модератор на премиерата ѝ. Емоционално изявление направи и основният редактор на издателство " Сиела " - писателят Захари Карабашлиев.

Снимки: Александра Маркарян
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР