Очаквано България остана извън Шенгенското пространство за свободно движение поне

...
Очаквано България остана извън Шенгенското пространство за свободно движение поне
Коментари Харесай

Европа пак ни отсвири за Шенген, чакаме поне година

Очаквано България остана отвън Шенгенското пространство за свободно придвижване най-малко за още година. Такива са резултатите от днешното гласоподаване на съвета " Правосъдие и вътрешни работи " в Брюксел.

Две страни гласоподаваха срещу България. Това са Нидерландия и Австрия. Румъния също ще почака за Шенген. Хърватия обаче получи единомислещо утвърждение и ще се причисли на 1 януари 2023 година

По време на предшествалата гласуването дискусия Австрия се изрече срещу приемането на България и Румъния в този момент. А Нидерландия поддържа Румъния, само че отряза България. От Ниската земя желаеха да има нов отчет за страната ни по Механима за съдействие и инспекция (МСП). Първоначално бе планувано то да се състои по обед. След полемиката бе дадена отмора.

По-рано еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон съобщи пред български публицисти, че " през днешния ден е денят ". Така тя отговори на въпроса дали в случай че през днешния ден не бъдем признати в Шенген, може да се чака нов, ексклузивен Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “ до края на годината или решение с писмена процедура.

„ Все още нищо не е изцяло ясно. Ще има забавна полемика и моите предвиждания са, че тя ще бъде позитивна. Високо правя оценка по какъв начин чешкото председателство придвижи тези досиета. За първи път от 11 години насам имаме действителна опция да намерим решение за България и Румъния “, сподели Йохансон.

Не помогнаха даже заканите на Германия и Люксембург

Според дипломатически източници двете страни бяха предизвестили, че ще блокират участието на Хърватия, в случай че България и Румъния не бъдат позволени. В последна сметка обаче това по този начин и не се случи.

Интересното е, че отчетите по МСП за България, за които упорства Нидерландия,  бяха прекъснати от Европейската комисия още през 2019 година Мониторингът върху страната ни обаче остава, до момента в който страните членки (Съветът на ЕС) не решат да го отстранен.

Отделно през 2020 година бе въведен водоравен механизъм за положението на върховенството на закона във всички страни от Европейски Съюз.

Проверките по сухопътните граници на Хърватия със Словения и Унгария падат от 1 януари 2023 година



От 26 март пък ще бъде отстранен контролът по летищата за полети, идващи от други страни от Шенген. Тази смяна би трябвало да съвпадне с прекосяването към лятно разписание на ИАТА – Международната асоциация за въздушен превоз.

От Нова година управляващите в Загреб ще стартират да издават шенгенски визи и ще имат цялостен достъп до Шенгенската осведомителна система (ШИС).

Кой ни спря?

„ Румъния през днешния ден можеше да влезе в Шенген. България би трябвало да направи някои спомагателни стъпки, преди да бъде подготвена. “ Това съобщи през днешния ден в Брюксел нидерландският държавен секретар за правораздаването и сигурността Ерик ван дер Бюрх, който е и министър на миграцията.

Ван дер Бюрх не посочи какво точно би трябвало да създадат двете страни.

„ Бяхме за Румъния, Но Австрия беше срещу. И това бе проблем “, сподели нидерландският министър. Неговата страна блокира единствено България. Докато Австрия гласоподава и срещу България, и срещу Румъния.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР