Очакванията ми са преди края на годината да се върнем

...
Очакванията ми са преди края на годината да се върнем
Коментари Харесай

Томислав Дончев разкри кога очаква кризата, породена от COVID-19, да ни удари най-тежко

Очакванията ми са преди края на годината да се върнем на пътя на възобновяване на стопанската система, Това сподели през днешния ден във Варна вицепремиерът Томислав Дончев  Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместител, който се срещна с кмета на града Иван Портних и представители на академичната общественост, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според него, най-тежкият миг на рецесията, подбудена от ковид, ще бъде през есента, по тази причина с изключение на всички планувани ограничения досега, се приготвят спомагателни за второто полугодие на годината. Мярката 60/40 ще работи до момента в който има потребност, разясни той и добави, че до седмица-две ще започва процедурата за поддръжка на междинните предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията.

Дончев разяснява, че всички анализатори дават спорни оценки за характера на икономическата рецесия. По думите му се разясняват разнообразни проценти загуба на Брутният вътрешен продукт. Всички обаче са единомислещи, че даже да има спад на Брутният вътрешен продукт, идната година, когато се чака да се върнем към растежа и той да бъде доста по-голям от преди, това сигурно ще бъде обезщетено, сподели вицепремиерът.

Вицепремиерът Дончев разиска с работодателите икономическото възобновяване след COVID-19

Дончев счита, че управлението на община Варна и университетските институции имат упоритости градът да се развива смело и страната би трябвало да обезпечи цялата допустима помощ това да се случи. Той изясни, че става въпрос за целенасочени вложения в научна инфраструктура през идващите години, а това са комплицирани мероприятия и по тази причина ще има поредност от срещи и диалози.

Според Дончев капацитетът във Варна е неповторим - шест университета и близо 30 000 студенти. Варна дава съвсем 10 % от Брутният вътрешен продукт на страната, уверен съм, че на база на капацитета който има, тя би могла да дава доста повече, съобщи вицепремиерът. Той добави, че става дума за придобиване на неповторимо научно и лабораторно съоръжение, за създаване на нов сграден фонд, може би и на високо софтуерен център.

КРИБ ще желае още държавни ограничения при нова вълна на COVID-19

В идващите години, с изключение на политиките по декарбонизация, енергийната ефктивност на обществени и частни здания и промишленост, акцент ще бъдат нововъведенията, уточни още вицепремиерът.
Кметът Портних пък разяснява, че Варна има неповторими дадености и главният й капитал са младите и образовани хора. На тази база и с развиването на инфраструктурата пътищата за развиване на Варна са ясни - стопанска система с повече познания, с повече добавена стойност, изясни той.

Ректорът на Медицинския университет в града проф. Валентин Игнатов добави, че главен план би трябвало да е създаване на нова инфекциозна клиника в града, което е належащо освен поради обстановката с ковид. Това би трябвало да стане непременно, ние можем да отговорим с човешки запаси и теоретичен капацитет, само че би трябвало да бъдем подкрепени с финансиране, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР