Очакваните преговори между руския президент Владимир Путин и турския му

...
Очакваните преговори между руския президент Владимир Путин и турския му
Коментари Харесай

Преговорите между Путин и Ердоган - надеждата за зърнената сделка

Очакваните договаряния сред съветския президент Владимир Путин и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган остават единствената вяра за удължение на черноморската договорка за зърно, която изтича идната седмица. Това заяви съветската осведомителна организация РИА Новости.

Черноморската самодейност за зърно, подписана сред Русия и Украйна с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли 2022 година, имаше за цел да предотврати международна продоволствена рецесия, като разреши на украинското зърно, блокирано поради съветската инвазия, да бъде безвредно изнесено през черноморските пристанища.

Позовавайки се на неназован източник, осведомен с договарянията, РИА Новости заяви, че " няма оптимизъм " за удължение на съглашението - позиция, която Москва повтаря постоянно през последните седмици.

" Нашата процедура демонстрира, че точно договарянията сред двамата водачи са в положение да трансформират обстановката, сегашният сложен интервал не е изключение ", счита източникът.

" Към днешна дата това остава единствената вяра ".

В събота Ердоган съобщи, че оказва напън върху Русия да удължи зърнената договорка, изтичаща на 17 юли, с най-малко три месеца. Той разгласи посещаване на Путин през август.

Впоследствие обаче Кремъл посочи, че не е плануван телефонен диалог сред двамата водачи, нито е несъмнено, че такава среща ще се организира.

Анкара разгневи Москва с решението си от 8 юли да съобщи на Киев петима арестувани украински командири на част, която седмици наред защитаваше стоманодобивния цех в Мариупол. Кремъл твърди, че Анкара е нарушила споразуменията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР