Очакваме около 10% от кредитите в мораториум да имат продължаващи

...
Очакваме около 10% от кредитите в мораториум да имат продължаващи
Коментари Харесай

Прилагаме индивидуален подход към всеки клиент

Очакваме към 10% от заемите в мораториум да имат продължаващи компликации, казва  Борислав Бангеев, основен Риск шеф на УниКредит Булбанк
- Изтече мораториумът върху заемите. Какво да вършат хората с банкови заеми след 1 април, в случай че се окаже, че не могат да си заплащат месечните вноски?
- Най-доброто, което клиентите, изпитващи краткотрайни усложнения в изплащането на своите отговорности, биха могли да създадат, е да се извърнат към обслужващата ги банка. В УниКредит Булбанк, а имам вяра и във всички останали финансови институции в страната, прилагаме самостоятелен метод към всеки клиент, даже в случаите когато клиентите не отговаряха на изискванията да употребяват общия мораториум, и сме подготвени да дискутираме най-хубавата опция за него в границите на съществуващата и използвана нормативна уредба.
- До по кое време ще важи разсрочването за последните заеми, за които е подадена молба в края на март и ще би трябвало ли да се заплащат по-високи вноски по-късно?
- Крайният период за заявки за прилагане на мораториум по заеми беше 23 март, като банките следва да вземат решение по получените претенции до 31 март. Имайки поради оптималния период на отлагане с 9 месеца, то теоретично последните гратисни интервали биха изтекли в края на 2021 година Практически гратисните интервали по голяма част от отсрочените заеми изтичат в края на юни, имайки поради, че във втората вълна на мораториума (т.е. след удължаването му през декември 2020 г.) се отбелязва доста по-малко предпочитание на клиентите към използването му, а въпреки това - и по-голямата част (около 70%) от новите претенции са на клиенти, към този момент употребили мораториум, т.е. за които има оптимално в допълнение отлагане от три месеца. Всеки клиент има опция да се откаже от предоставения гратисен интервал по-рано от плануваното и да изиска правене на нов погасителен проект. Дали вноските ще бъдат по-високи зависи от това дали клиентът при отсрочването е избрал да се възползва от изцяло удължение на остатъчния период на заема или е предпочел отсрочените вноски да се разпределят в границите на истинския остатъчен период на заема.
- Колко клиенти на УниКредит Булбанк са се възползвали от мораториума и на каква стойност са разсрочените заеми?
- Около 14% от кредитния портфейл на банката е към момента или е бил под мораториум, което е в линия и с представянето в банковата система. Говорим за общ размер от към 1,5 милиарда лв. за банката и дъщерните й сдружения, при размер от над 8,2 милиарда лв. в банковата система. Като позитивна наклонност мога да отбележа, че голямата част от клиентите, излизащи от мораториум, изплащат без закъснение отговорностите си по отношение на погасителния проект. Но въпреки всичко чакаме към най-малко 10% от заемите в мораториум да имат продължаващи компликации и да бъде належащо в допълнение реструктуриране.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР