Очакваме изключително добра реколта, обяви министърът на земеделието Иван Иванов

...
Очакваме изключително добра реколта, обяви министърът на земеделието Иван Иванов
Коментари Харесай

Агроминистърът очаква "изключителна" житна реколта

" Очакваме извънредно добра годишна продукция ", разгласи министърът на земеделието Иван Иванов на откриването на фестивала „ Бялата беритба – за земята, добруджанеца и хляба “ в община Тервел. Министърът посочи, че съгласно експертните оценки на регионалните дирекции „ Земеделие “ за моментното положение на зърнените култури ще има премного пшеница и за локалния пазар, и за експорт.

Аграрният министър акцентира, че България е важен фактор на интернационалния пазар на зърно, доставя повече от 30 страни и заема 11-о място в света по експорт на жито.  Той добави, че пшеницата заема близо 20% от общия поземлен експорт на България през предходната година.

Както е известно, зърнопроизводството е и един от най-субсидираните  браншове в нашето селско стопанство. Благодарение на забележителната финансова поддръжка той е много осъвременен, което изяснява и положителните добиви.

Според министъра " се ползват модерни агротехнически мероприятия при развъждането на зърнените култури и нараснала грижа за положението на почвите, като в резултат средните добиви са постоянни през годините.

Междувременно светът от ден на ден се тревожи от световна продоволствена рецесия поради война в Украйна. Руският агресор и нападнатата страна с водещи експортьори на основни култури като пшеница, царевица и слънчоглед. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР