Очакваме да е топло в началото и по-студени дни към

...
Очакваме да е топло в началото и по-студени дни към
Коментари Харесай

Сблъсъкът на моделите – от топла пролет до снежна зима тази седмица

Очакваме да е топло първоначално и по-студени дни към края й

Прогнозата за времето за тази седмица може да се нарече „ Сблъсъкът на моделите ”, защото двата основни - Европейски Съюз и GFS - все още дават корено разнообразни данни за края й. GFS моделът предвижда захлаждане и превалявания от сняг, а Европейски Съюз моделът е на друго мнение – остава по-топло и пролетно от нормалното, оповестяват синоптиците от Meteo Balkans.

Според техните разбори, топлото време сигурно ще продължи доникъде на седмицата, а по-късно ни чака повреждане на синоптичната конюнктура, която ще бъде подбудена от стратосферното стопляне. Все още е доста рано да се предвижда тъкмо накъде и по кое време ще се спусне предстоящата по-студена въздушна маса, тъй като на процедура процесите в стратосферата са доста мъчно изчислими. GFS и GEM, както и някой данни на Европейски Съюз, ни дават взор, че ни следва захлаждане и превалявания от сняг. Ще следим за вас комплицираната прогноза и ще ви осведомяваме всекидневно за развиването й на уеб страницата и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/Meteobalkans  

А ето и цялостната и подробна прогноза на MeteoBalkans какво време ни чака през новата седмица:

Времето в понеделник

Минималните температури ще останат без основна смяна и ще са в необятни граници. По-студено остава в планинските региони, като на обособени места градусите ще се намалят до 1°С. По-високи ще са утринните стойности в Северозападна и Източна България - до 7-10 °С.

Максималните дневни температури в страната ще се намалят и ще са сред 13 и 18°С. 

През първия ден от новата седмица ще доминира променлива облачност, която над западните региони ще се раздра и ще има повече слънчеви часове. Значителни ще са облаците обаче над източната половина от страната и на обособени места там ще превали слаб дъжд. 

През деня ще духа мощен северозападен вятър.

Времето в София: През нощта против понеделник от северозапад облачността още веднъж ще се усили, само че ще е най-вече раздрана и висока. Минималните температури ще са до 3-4°С.

През деня над столицата ще има променлива облачност, която следобяд ще се раздра до слънчево време. Очакваните оптимални температури ще доближат стойности до 12-13°С.

Времето в планините: Ще доминира забележителна облачност и тук-там в Централна Стара планина и Странджа ще превали слаб дъжд. Ще духа мощен северозападен вятър. Максималните температури ще се намалят и на 1200 метра ще са към 8°, на 2000 метра - към минус 3°. Остава висок рискът от лавини. 

Времето на Балканите: Серия от преминаващи атмосферни разстройства ще дестабилизират времето над северните региони от полуострова и на доста места над Унгария, Северна Румъния и Източна Сърбия ще превали слаб дъжд. Над останалата част от Балканите остава извънредно топло.

Времето във вторник и сряда

Във вторник и сряда ще е най-вече слънчево с пролетни температури. Ще духа слаб западен вятър. Очакваните оптимални стойности ще са с 10 до 13 градуса над климатичната норма, като преобладаващите ще бъдат сред 15° и 23°. Сутрините обаче ще си остане хладно с минимални температури сред 1° и 9°С. За вторник е разгласен и жълт код за мощен вятър. Предупреждението за евентуална заплаха е в действие за областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. 

Разваляне на времето чакаме от четвъртък

Денят ще стартира с нарастване на облачността от запад, а до края му облаците ще покрият цялата страната. Ще стартират превалявания от дъжд, като по-значителни ще са над западните региони. Вятърът ще се ориентира от изток и ще се усили до сдържан. Ще остане извънредно топло за втората половина от февруари, само че въпреки всичко оптималните температури ще се намалят с 2-4 градуса и ще са сред 10-13 °С.

Времето в петък и през уикенда 

В петък и до края на седмицата съгласно GFS модела времето ще претърпи сериозна смяна. В петък то ще е най-вече облачно, само че без превалявания. Късно вечерта и през нощта против събота от запад ще стартират слаби превалявания от дъжд.

Ще стартира и последователно намаляване на температурите и преваляванията през съботния ден ще се усилят, като по-значителни ще са те над Западна и Северна България, а в неделя и над източните региони. В Предбалкна и планинските региони ще превали и сняг. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР