Очакваме, че двата вероятни щама ще са Дарвин“-H3N2, който вероятно

...
Очакваме, че двата вероятни щама ще са Дарвин“-H3N2, който вероятно
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: През ноември ще ни удари грип

Очакваме, че двата евентуални варианта ще са „ Дарвин “-H3N2, който евентуално ще е епидемиологичен, и H1N1 „ Виктория “
Грипът идва в средата на ноември! Това разгласи пред " "  главният държавен здравен инспектор доц. доктор Ангел Кунчев.

" Очакваме, че двата евентуални варианта ще са „ Дарвин “-H3N2, който евентуално ще е епидемиологичен, и H1N1 „ Виктория “. Те са част от състава на имунизацията и за благополучие тази година имунизациите, които осигуряваме за възрастни хора, са повече - над 380 000. Отделно има още бройки за свободния пазар. Така че всеки по-рисков може от октомври-ноември да се имунизира ", добави той.

Ето какво сподели още доцент Кунчев пред " Телеграф ": 

- Доц. Кунчев, след тежката обстановка в някои морски курорти кажете пред какви рискове сме изправени? Кога ще бъдат взети проби на водата?

- Следим ситуацията непрестанно. Дори краткотрайно открихме работно място в общината в Царево, където има представител на РЗИ-Бургас. След наводняване постоянно има проблеми - както с питейната вода, по този начин и с водите, които са изтекли. Още повече, че става дума за доста тежка обстановка, защото се изляха огромни количества дъжд за по-малко от 20 часа - 300 л/кв.м. Това се случва един път на 100 години.

Така че от тази позиция събитието е в действителност трагично, само че заради това, че се случи покрай морето, терените са с наклони и водата от дерета и реки се излива в него, този развой на задържане на наводнени места е доста по-кратък, в сравнение с беше в Карловско или Мизия преди няколко години.

Водата се оттича относително бързо и в случай че се направи едно физическо изчистване на наноси, кал, регионът бързо ще се възвърне. А и тук-там виждам, че към този момент е почистено от нещата, които морето е изхвърлило. Само че би трябвало да се има поради, че във връзка с качеството на водата няма да има смяна толкоз бързо, тъй като количеството, което се изсипа в морето, е доста огромно.

То е отнесло със себе си всичко, което е било на повърхността - от улици, дерета, отпадъчни и строителни материали, дървета, трупове на животни.

За благополучие морето има мощни функционалности на самоочистване, допускам, че след десетина дни към този момент някои от плажовете ще са по-добре. Затова не бързаме да вземаме проби още в този момент, защото е повече от ясно, че водата няма да дава отговор на условията. Трябва да мине малко време, с цел да се утаи, с цел да имаме по-точни резултати.

Горе-долу по този начин стои въпросът и с питейната вода. Що се отнася до централното водоснабдяване, нямаме терзания.

Районът се доставя от две места - главно от язовир „ Ясна поляна “. Само две села са от локален водоизточник. Но там, където равнището на водите се е завишило, където има помпени станции, системата на водоснабдяване не е херметична и когато спре токът и водата, се получава засмукване на всичко, което е към тръбите.

Но от ВиК са наясно какво тъкмо да вършат, тъй като това не се случва за първи път. Нужно е чисто механично да се изчистят тръби, помпени станции, след което се прави промиване на системата с нараснало наличие на хлор. Необходимо е 3-4 пъти завишение, което е в действителност висока доза. И откакто това се направи, вземаме неведнъж проби. Ако се окажат негативни, водата е годна за пиянство.

Този миг обаче към момента не е пристигнал. Същевременно не желаеме да бъде спирана, към този момент единствено в Резово не е пусната на 100%. Навсякъде другаде има вода, с цел да може, когато се отводняват дворове и приземни елементи, хората да имат вода за битови потребности. Но тя няма по какъв начин да се употребява за пиянство и готвене.

- Има ли въпреки всичко заплаха за хигиената и за експлоадиране на болести?

- Винаги има заплаха след наводнения. Имайте поради, че щом се вдигне равнището на водата, тя залива и септични ями, и всевъзможни резервоари. По този метод каквото се съдържа в тях, попада в тази обхватна вода. Така че риск има, само че съгласно мен на този стадий не е доста висок.

Причината е, че няма задържане на вода, както беше при други наводнения в страната. Тя се оттече бързо за 24 часа в реките и няма залети огромни площи. Очистването ще стане по-бързо. Трябва обаче да се съблюдават някои правила.

Те са оповестени на уеб страницата и на РЗИ-Бургас, и на общината - там е посочено какво се прави във връзка с ВиК, по какъв начин се работи при открити трупове на животни, какво може да употребяват хората.

Препоръчва се да пият бутилирана вода, тя беше обезпечена гратис от общините. Другото е след прочистването да се употребяват персонални защитни средства. След всичко това е нужно да се направи една последна стерилизация. Това важи за домовете и за публичните места, с цел да знаем, че всичко към този момент е в норма.

- Пропадна ли дефинитивно сезонът по морето, като се има поради и предходният скандал за качеството на водата?

- Бих споделил, че това са клюки за замърсяване на морската вода. Това не беше скандал. Категоричен съм, че замърсяване на водата няма.

- Каква в действителност е разликата във вземането на пробите, за която настояват от „ Активни консуматори “?

- Истината е, че ние не знаем какво тъкмо вършат от „ Активни консуматори “. Те настояват, че употребяват някакъв експресен способ.

- Оттам обявиха, че вие вземате тестът от повърхността на водата и е обикновено да се регистрира, че е чиста, до момента в който те - от по-дълбоко. Така ли е?

- Има инструкция на Европейския съюз, разпоредба, в която е посочено тъкмо по какъв начин се работи в този случай. Разбира се, че вземаме не на 20-30 сантиметра, както обявиха, а от време на време и на 2 метра от брега. Не може да поставяш под подозрение работата на доктор със компетентност по микробиология, който работи с акредитирана лаборатория, а ти да вземаш проби с цветни епруветки.

Нещата са несравними. Ние искахме да поканим „ Активни консуматори “ и да видят какво вършим в действителност, само че те отхвърлиха.

Заявиха, че нямат доверие на РЗИ-Бургас. Попитахме за какво не изследват пробите в акредитирана лаборатория, дадоха отговор, че няма потребност, тъй като са към Софийския университет. В закона написа къде се вършат самите проучвания. Да не приказваме за метода, който употребяват, като ни обявиха, че е полеви и бил изменен персонално от тях. Това не е съществено.

- Тогава можем ли да кажем, че на другите места с изключение на засегнатите от наводнението водата е чиста и плажуващите няма от какво да се тормозят?

- По принцип е по този начин. Проблемите са на юг от Приморско, в община Царево.

- Есента наближава, идва и първият образователен ден. Има ли място за терзание от покачването на болните от коронавирус? Забелязва се огромен скок на случаите.

- Определено има завишение. Причината е в сезона, по тази причина и преди изтъкнахме, че коронавирус ще се трансформира в респираторен вирус като грипа. Точно това имахме поради - сезонът е от септември. В рамките единствено на месец болните се покачиха от 3,1% на 10,6% като заболеваемост, което е близо три пъти.

Това не е за занемаряване. Разбира се, не е толкоз съдбовно, в случай че клиничното протичане продължава да е такова, каквото е в този момент. То не буди кой знае какви терзания, тъй като доста дребен % от инфектираните имат потребност от хоспитализация.

Още по-малък % от тях попаднат в интензивно поделение. По-скоро заплахата е за рисковите групи - възрастните хора и тези с хронични болести. Затова и рекомендацията е тъкмо тези хора да се ваксинират с към този момент приспособените ваксини по отношение на новите разновидности.

- Всъщност би трябвало да получим от тези ваксини до края на месеца, нали по този начин?

- Точно по този начин. Предстои да има доставки. ЕМА преди няколко дни излезе с позволение за използването им. Тепърва ще се убеждаваме дали са ефикасни, само че са приспособени особено към разновидностите, които циркулират сега.

- Има ли ги у нас към този момент, изолирани ли са?

- Най-новият не. Става дума за разновидности на Омикрон. Те се предават елементарно, в границите на седмица може двама-трима души от фамилията да го прекарват. Протича с температура, изнемощялост, само че рядко се стига до затруднения както в предишното.

- Вярно ли е, че визира най-вече хора, които са преболедували коронавирус, както настояват някои?

- Не е по този начин. Засяга хора, които по някакви аргументи имат отслабен имунитет. Зависи от положението сега.

- След като има повишение на болните, би трябвало ли да отпада карантината, както се чака да бъде дефинитивно признато?

- Трябва, тъй като карантината и изолацията са функционалност на тежестта на болестта. Ако то наподобява на грип, би трябвало и ограниченията да са като при него. Една от аргументите да не е толкоз точна статистиката, а заболеваемостта е най-вероятно много над 10%, е, че хората заобикалят да се записват тъкмо заради тези аргументи.

В момента, страхувайки се да не слагат фамилията си под карантина, доста хора не се тестват. Така не знаят дали са с коронавирус или различен вирус.

- Има ли още летни вируси?

- В края на лятото имаше повече ентеровирусни инфекции. Все още не престават, само че протичат за към 2-3 дни - с лека температура, диария, изнемощялост. Бих споделил обаче, че към този момент минават към естествените стойности.

- С какво ви изненада лятото?

- Тази година нямаше някакви огромни изненади, с изключение на непотребната нервност към чистотата на водата. Нямаше огромни епидемиологични гърмежи, изключително по морето. Имаше няколко случая на други места, които бяха свързани с проведено хранене като в Банско.

- Но имаше тройно нарастване на случаите на лаймска болест.

- Така е, само че то беше предстоящо след дъждовната пролет. Тревите израстват доста и се основават идеални условия за развиване на кърлежите. Затова и растежът беше налице.

- Рано ли е обаче за респираторните вируси?

- Да, към момента е рано. Разбира се, в този момент ще има по-малки талази, само че температурите са високи. Това ще стане след първото по-сериозно захлаждане. Случаите нарастват последователно от средата на октомври и някъде през средата на ноември се появяват първите обособени случаи на някои грипни вируси. В края на годината стойностите се подвигат съществено, с цел да стигнат до епидемиологични такива в края на януари и февруари.

- В момента обаче има много заболели със признаци като температура, кашлица и самият вирус те оставя и без глас. На смяната на времето ли се дължи това?

- Много мъчно можем да го установим, тъй като хора с такива признаци рядко търсят лекарска помощ, с цел да влязат в статистиката. По-често го карат на крайник и не вземат даже болничен. Неминуемо след 15 септември, когато се струпат учениците, ще има растеж на вирусите, тъй като контактите стават по-интензивни. Но това се случва всяка година.

- Ще има ли характерен грипен сезон? Какви са упованията ви?

- Опитваме се да се ориентираме. Не виждам нещо притеснително - да кажем някоя по-ранна вълна по света или по-тежко протичане.

Очакваме, че двата евентуални варианта ще са „ Дарвин “-H3N2, който евентуално ще е епидемиологичен, и H1N1 „ Виктория “. Те са част от състава на имунизацията и за благополучие тази година имунизациите, които осигуряваме за възрастни хора, са повече - над 380 000. Отделно има още бройки за свободния пазар. Така че всеки по-рисков може от октомври-ноември да се имунизира.

- Очаквате ли проблем с доставките въпреки всичко, имаше затруднения, защото тази година компаниите ще са две?

- Не, казусът се реши. На процедура към 15 септември една от компаниите би трябвало да даде количествата.

Общопрактикуващите лекари към този момент са подали поръчки и се знае кой какъв брой бройки желае. Задължение е на дистрибуторите да ни ги доставят и от началото на октомври да стартира имунизацията.

- Какво би трябвало да имат поради хората, с цел да се предпазят от грип и от коронавирус - най-много що се отнася до имунизирането?

- Много мъчно може да се отговори. По принцип при инфекции, за които има ваксина, това е най-хубавият метод да се предпазят хората. Както споделих, целесъобразно е за хронично болните - с диабет, белодробни и чернодробни болести, както и тези над 65 години. При тях грипът протича с затруднения, имат потребност от болнично лекуване.

За коронавирус важи същото - откакто доставят имунизациите, ще дадем информация и всеки ще може да реши за себе си какво да прави. На никого не му се връща към тези тежки години. Но в случай че продължи да пораства заболеваемостта, имайте поради, че в Съединени американски щати се подвигна много и даже затвориха някои образователни заведения, още веднъж вкараха носенето на маски. Така че е допустимо и това да се случи.

- Колко време би трябвало да има сред двете ваксини, в случай че един човек си слага срещу грип и коронавирус?

- Препоръчваме да има двуседмичен период сред двете ваксини, не тъй като се чака да стане нещо притеснително. До края на годината времето е уместно за ваксиниране.

- А има ли статистика какъв брой индивида у нас са с дълъг коронавирус?

- Не, доста е мъчно да се откри. Имахме концепция даже да се създаде обособена клинична пътека за постковиден синдром, единствено че той е толкоз разнороден, тъй като удря на доста места - като се стартира от утежняване на хроничните болести, като се премине през косопад, лесна уморяемост, мозъчна мъгла, може да се стигне до проблеми с душeвността.

Всеки орган може да бъде изумен. Трудно ще има статистика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР