Очаквам още през май инфлацията да падне под 10%, посочи

...
Очаквам още през май инфлацията да падне под 10%, посочи
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Очаквам още през май инфлацията да падне под 10%

Очаквам още през май инфлацията да падне под 10%, уточни в петък заран по Нова телевизия служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„ Есента чувах от специалистите прогнози, че пикът на инфлацията в България ще бъде лятото на 2023 година. Сега в противен случай вървим назад и към този момент седеми месец подред инфлацията пада. Март месец е с 2% надолу, в този момент, през април 2,4%. Това, което дублирам от няколко месеца, е, че лятото към този момент чакаме едноцифрена инфлация “, уточни министърът.

Той разяснява и цените на питателните артикули, като означи, че има всички учредения те да падат. Овладяхме енергийните цени, в този момент те към този момент са на равнищата от 2021 година, а не на 2022 година, уточни той. По думите му цените на едро падат последните седем – осем месеца, само че на дребно - не.

„ Категорично има обособени категории, в които има спад, да вземем за пример олиото с 10%, киселите млека със седем до девет %, маслото до шест % “, твърди Стоянов. 

Той означи, че това не е задоволително и напъните в тази посока не престават, както и инспекциите. 

„ Контролът продължава. Вече са над 1450 инспекциите 841 акта са формирани, над 350 са подозренията за налагане на нелоялни търговски практики “, сподели Никола Стоянов. В началото съвсем всяка инспекция откриваше нарушавания. В момента към този момент са под 25%, т.е. несъмнено контролът има дисциплиниращ резултат върху веригите, разяснява министърът на стопанската система.

Според Стоянов ползата към уеб страницата, посредством който се наблюдават цените на храните продължава да е доста висок. 

„ Много ясно се виждат и през уеб страницата, там всичко е образно. Виждаме падащи първични материали, прясното мляко е паднало 12%, слънчогледово олио, както споменахме, доста от суровините падат на едро, а цените на дребно не или доста по-малко, в сравнение с е разумно да паднат “, сподели той.

„ Когато есента говорихме с търговците на дребно, те показаха, че токът и горивата са доста скъпи, логистиката също. Сега споделят, че има растеж на заплатите. Винаги може да се откри някаква причина. Истината е, че няма логичност в тези цени “, означи още министърът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР