Очаквам министър Цеков незабавно да заведе дело за собствеността на

...
Очаквам министър Цеков незабавно да заведе дело за собствеността на
Коментари Харесай

Пеевски настоява незабавно да се заведе дело за собствеността на Руската църква

Очаквам министър Цеков неотложно да заведе дело за собствеността на храма. Като нападат по правосъден път претенциите на съветската страна към собствеността на църквата, българските институции ще защитят публичния интерес и храмът ще бъде отворен още веднъж за хората ”, съобщи депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

В сряда след инспекция на прокуратурата стана ясно, че България е благосъстоятелност на съветската черква в София

Проверка на Върховната административна прокуратура е открила, че България е притежател на земята и храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец “.

Според държавното обвиняване обаче това би трябвало да се удостовери от съда като страната заведе дело. Поради тази причина на среща при основния прокурор Борислав Сарафов пристигна районния министър Андрей Цеков.

На среща в кабинета на основния прокурор, Сарафов обясни на Цеков данните от инспекцията. Според основния прокурор от публичен интерес е страната да нападна по правосъден път претенциите на съветската страна върху собствеността на храма.

Казусът

Припомняме, че на 21 септември Руската черква “Николай Мирликийски ” в София бе затворена. Предстоятелят ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама съветски свещеници бяха експулсирани от България по съмнения в шпионаж.

Покрай шпионския скандал се породи и спор чия е собствеността на парцела – документите в Агенцията по вписванията и Държавната организация “Архиви ” демонстрират, че това е съветското посолство. От Министерството на правораздаването обаче излязоха с позиция, че е нужна задълбочена инспекция. Пред Българска национална телевизия нотариусът, изповядал договорката, съобщи, че при прехвърлянето е възложен крепостен акт от 1898 година. Впоследствие прокуратурата стартира следствие на случая.

От началото на октомври Руската черква има нов настоятел. Клирикът на Виенската и Австрийска епархия протойерей Владимир Тишчук е новият представител на Патриарха на Москва и цяла Рус при Патриарха на България. Това го прави и предстоятел на Подворието на Руската православна черква в София.

От отчет на Московската патриаршия става ясно, че от Църквата показват безапелационен митинг по отношение на “грубите и дискриминационни дейности на българските управляващи при експулсирането от страната под фиктивен претекст представителя на Патриарха на Москва и цяла Русия в България – архимандрит Васиан (Змеев), секретар на Подворието протойерей Евгений Павелчук и служителя В. Бонко. ”

Посочва се още, че тримата експулсирани се освобождават от досегашните им длъжности в Руската черква в София. Архимандрит Васиан (Змеев) е назначен за началник на Руската духовна задача в Йерусалим.

Още вести четете в категорията ни България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР