Очаквам до края на годината или в началото на следващата

...
Очаквам до края на годината или в началото на следващата
Коментари Харесай

Добрев с прогноза: Делът на „Булгаргаз” пада наполовина и бизнес за милиарди отива при посредници

„ Очаквам до края на годината или при започване на идната делът на „ Булгаргаз ” да е паднал на половина и този бизнес за милиарди да е взет от 2-3 медиатора в продажбата на газ “. Това съобщи в изявление пред  бившият министър на енергетиката Делян Добрев.

Пазарният дял на „ Булгаргаз ” сега е 95%, изясни той. „ И то не тъй като няма конкуренция, само че изискванията на съперниците, на медиаторите са по-лоши, в сравнение с „ Булгаргаз ”. И по тази причина целият бизнес купува от държавната компания. Управляващите считат “Булгаргаз ”, нека не го създадат, да има две функции - едната на публичния снабдител, другата - за свободен пазар. Това чакам да се случи за да се облагодетелстват няколко медиатора, каквито имахме до 2012 година Неведнъж съм казвал, че тогава с доста старания сключихме директни контракти с “Газпром износ ”, махнахме медиаторите и цената падна с 22%. Когато страната договаря, тя дава гаранции на доставчика и се получават доста по-добри цени, в сравнение с при частника “, безапелационен е политикът от ГЕРБ.

Той описа на какво се дължат подозренията към покупко-продажбите с газ на новото управление на компанията.

„ И те не са единствено за едната договорка за 3 секунди. Първото е към размера на търгувания газ - 37 000 мегаватчаса е 20 пъти повече от естествения остатък за топъл ден, или за събота и неделя. Другото подозрение е, че те не са понижили поръчката към “Газпром ”, не са понижили поръчката за изтегляне на газ от Чирен, подозрението е, че този остатък не е неспособност да се предвижда потреблението, а е за да бъде продаден. За едната договорка новият шеф на “Булгаргаз ” си призна, че е подписана с компанията, в която той е работил до предния ден. Но това не е единствената договорка, за жалост, тази информация се засекрети. Хубаво е да питате дали има други свързани лица.  Не мога да ви кажа, само че питайте, отговорът е забавен. Има ли други свързани лица и те сега в държавното управление ли са? Не мога да кажа повече от това, за жалост. Обмисляме с сътрудниците да водим каузи, с цел да има късмет съдът за разпореди, че това е информация от публичен интерес, и да смъкна засекретяването, което беше направено в енергийната комисия “, закани се Добрев.

„ Високите цени на енергийните запаси рефлектират в два пъти по-висока инфлация у нас, в сравнение с е в Европейски Съюз. Основният проблем е високата инфлация, която съгласно мен ще е двуцифрена за февруари. Тя ни отдалечава от еврозоната и прави по този начин, че хората да обедняват. Резултат от неналичието на съответни обезщетения на цените на енергийните запаси е това, че хората обедняват от високите цени в магазините “, изясни Добрев.

Според него огромната разлика сред България и Европа идва от съответните обезщетения, които дават там.

„ Ако бяха дали обезщетения от 400 лева, или цялостни, каквато дадоха на ерепетата, инфлацията в България нямаше да е в такива размери. 75% от парите от скъпия ток отиват в държавните предприятия, това е делът им в енергетиката. Очакваната облага на АЕЦ „ Козлодуй ” е 3 милиарда лева Нищо не пречи на ръководещите да разпределят дивидента на атомната централа към бюджета и през него да дадат цялостна отплата на бизнеса “, безапелационен е някогашният министър.

„ Проблемите в енергетиката са комплицирани и е добре да се търси компромис в полза на цялото общество. Сега, каквото и да предложим, ръководещите го отхвърлят, тъй като е от нас. Предлагаме концепциите ни да ги внасят те, в случай че по този начин ще бъдат признати. Давам образец - предходната седмица в петък последната точка беше предлагането ни за обезщетения със 100%, както е при ерепетата, на публичните организации - общини, църкви, учебни заведения и други “, изясни Добрев.

Според него е изключено да се ограничи износът на ел сила.

„ Износът не може да се ограничи, тъй като няма съображение за това. Ние сме обединен пазар с Европейски Съюз. Kакто не можем да ограничим износа на картофи, по този начин не можем да го създадем и с електрическата енергия. Не разбирам за какво ще се поддържат веита с акумулатори, откакто без никаква поддръжка на страната в ЕСО има към 15 000 мегавата декларирани мощности за присъединение, в случай че могат да бъдат присъединени към 3000-4000 мегавата - толкоз е потенциалът на мрежата. Ясно е, че този пазар прегрява, за какво тогава плануват за него дотации? Освен в случай че задачата не е да купим акумулатори. Големият план на държавното управление в проекта са 6000 мегаватчаса акумулатори. Това значи, че те ще купят акумулатори, които ще употребяват 1000 мегавата и ще се зареждат в продължение на 6 часа, с цел да реализираме 6000 мегаватчаса. Тоест 6 часа ги зареждаме, 6 часа ги разреждаме. Ако създадем язовир “Яденица ” като втория изравнител на ПАВЕЦ “Чаира ”, там ще получим в допълнение място за предпазване на 800 мегавата, и то неограничени във времето, може събота и неделя да се зарежда тази огромна “батерия ” и цяла седмица да покрива пиковете. Това е доста дейно решение, доста по-дългосрочно - над 100 години, и в пъти по-евтино, тъй като планът “Яденица ” е за към 200 млн. евро, до момента в който батериите ще са евентуално за 1 милиарда евро. Ние ще го дадем този милиард и след 5 година няма да го имаме, тъй като животът на батериите ще е приключил. Освен това те би трябвало да се рециклират, а това е доста по-скъпо, в сравнение с да се произведат нови. След 5 година ще имаме още един проблем “, сподели Делян Добрев. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР