Очаквам днешната среща с протестиращите да е финална и да

...
Очаквам днешната среща с протестиращите да е финална и да
Коментари Харесай

Министър Вътев: Очаквам днешната среща с протестиращите да е финална и да приключи с успех

Очаквам днешната среща с протестиращите да е крайна и да завърши с триумф. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри форума AGRI SUMMIT 2024 в София. 
 
Той посочи, че след множеството задълбочени срещи при премиера Николай Денков и в Министерство на земеделието и храните, нощес се е състояла поредна такава, която е завършила доста обнадеждаващо.
 
" Предложихме работещ  вид на  съглашение със зърнопроизводителите, защото с останалите браншове плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя, диалозите завършиха, тъй като средствата бяха обезпечени. Проблемът е при зърнопроизводителите, защото те през 2022г.  и 2023г. не са получавали помощ, и в този момент основателно желаеха такава ", изясни министърът. 
 
 Форум AGRI SUMMIT 2024 в София Форум AGRI SUMMIT 2024 в София Източник: Пресцентър на Министерство на земеделието и храните
Той посочи още, че анализите на Министерство на земеделието и храните демонстрират, че годишна продукция 2023 е най-скъпата, която те са произвеждали през последните десетина години и срутва цените в резултат на свръхпроизводството в международен мащаб, което докара до по-ниски цени на международните тържища под себестойност.
 
Министър Вътев акцентира, че бранш " Земеделие " има три доста постоянни и устойчиви бранша. Единият от тях е зърнопроизводството, другият е птицевъдството, третият е  свиневъдство. Всички останали браншове са в сериозно положение към този момент доста години наред.
 
" Ние не желаеме тези три устойчиви бранша да изгубят своята резистентност. Затова и министър председателят акад. Николай Денков, цялото държавно управление и Министерство на земеделието и храните сме безспорни уверени, че би трябвало да ги подкрепим ", безапелационен бе министърът. 
 
Той добави още, че не е допустимо да се покрие целият размер на загубите и не е допустимо да се поддържат всички от тях, само че най-малките със стопанства до 300 хектара ще бъдат подкрепени. " За по-големите ще желаяме да покажат разбор на стопанската година, а не на счетоводната. Счетоводната е постоянно друга, в нея се засича миналата, актуалната и идната. Ние желаеме разбор на тази годишна продукция. Трябва всеки да го потвърди, с цел да бъде позволен до подкрепяне ", уточни той.  Министър Вътев изрази убеденост, че през днешния ден може да е финалната среща, която да завърши с триумф.
 
В публично видеообръщение еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски съобщи на форума, че с помощта на задействания спешен бюджет, през 2022 година и 2023 година, фермерите в 22 страни членки са се възползвали от държавна помощ в размер на общо 9,3 милиарда евро. За България утвърдената сума е 452 млн. евро, което е 8,6 % от цената на селскостопанската й продукция.
 
" Това слага България на второ място в Европа по дейно асимилиране на тези средства. Така наречената Украинска помощ дава решаваща поддръжка на най-нуждаещите се аграрни производители ", посочи еврокомисарят.
 
Министър Вътев разяснява протичащото се с протестиращите фермери  в Европа, които съгласно него имат проблем с амбициозната екологична смяна на Европейски Съюз, която не дава опция, не е готова за замяна на всички минерални торове, препарати за растителна отбрана, в които фермерите са лимитирани. Това води до по-ниски добиви и по-високи себестойности, което прави земеделските производители неконкурентоспособни.
 
" Климатичните промени са в ход и в допълнение усложняват ситуацията. Втората причина е обвързвана с това, че в целия Европейски съюз има голямо напрежение по отношение на несправедливото систематизиране на добавената стойност по цялата агрохранителна верига – от полето до рафта. Това са три съществени тематики и аз откровено се надявам, че в почналия разговор за новата Обща селскостопанска политика след 2027 година тези тематики ще намерят своето съответно решение ", означи министърът.
 
Изпълнителният шеф на Държавен фонд " Земеделие " Георги Тахов който също взе участие във форума заяви, че  в границите на днешния ден ще бъдат изплатени над 100 млн. лв. по интервенциите за обвързана поддръжка в бранш " Животновъдство " за Кампания 2023.
 .
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР