Очаквам българското правителство по възможно най-бързия начин да изчисти проблема

...
Очаквам българското правителство по възможно най-бързия начин да изчисти проблема
Коментари Харесай

Президентът за АЕЦ Белене: Да не строим колос с глинени крака

" Очаквам българското държавно управление по допустимо най-бързия метод да почисти казуса с Европейската комисия по отношение на лиценза на АЕЦ " Белене ", в случай че има подобен ", съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос, заложен му по време на визитата му в работещата АЕЦ " Козлодуй " в понеделник.

Коментарът му е във връзка станалото ясно в края на предходната седмица мнение на Брюксел, че в случай че България счита да възобнови градежа на АЕЦ " Белене ", че би трябвало нова процедура по утвърждението на плана от Европейската комисия, както и провеждането на стрес проби за сигурността, а при базови промени, ще е нужна и нова екооценка. В събота енергийният министър Теменужка Петкова призна, че при сполучливо довеждане докрай на процедурата за избор на стратегически вложител, съакционерът на страната в плана ще би трябвало да нотифицира към този момент новия план.

Обратно в изходно състояние

" Не можем да се опитваме да строим исполин с глинени крайници ", означи президентът и акцентира, че в случай че няма лиценз, планът се връща в изходно състояние, а това ще бъде пагубно.

Всъщност планът АЕЦ " Белене " по този начин и няма лиценз от българската Агенция за нуклеарно контролиране, която не съумя да приключи процедурата преди прекъсването на реализацията на нуклеарния градеж през март 2012 година с решения на държавното управление и Народното събрание. Има утвърждението на Европейска комисия от декември 2007 година, само че в този момент от Брюксел ясно споделят, че ще е нужна нова нотификация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР