Очаква се закупуването на електромобили да стане все по-достъпно за

...
Очаква се закупуването на електромобили да стане все по-достъпно за
Коментари Харесай

Колите с ДВГ остават в миналото

Очаква се закупуването на електрически автомобили да стане все по-достъпно за потребителите

Европейските народни представители потвърдиха възбраната за нови коли употребяващи мотори с вътрешно горене (ДВГ) след 2035 година, макар опита на лобистки групи, депутати от ЕНП и извънредно десни политици да прокарат изключения.

Европейският парламент отхвърли корекция целяща облекчение на условията към производителите на коли да понижат излъчванията до 90% до 2035 година, вместо 100%, препоръчани от Европейската комисия предходната година. Очаква се закупуването на електрически автомобили да стане все по-достъпно за потребителите.

Законодателството към момента не е дефинитивно, а гласуването единствено удостовери позицията на Народното събрание при идните договаряния със страните от Европейски Съюз по отношение на окончателния вид. Ако бъде реализирано съглашение, това на процедура значи края на колите с мотори с вътрешно горене в Европа – радикална смяна на превоз, който господства повече от век. Това би било и решаваща победа за климатичната стратегия на блока, защото транспортният бранш се оказва един от най-трудните за декарбонизиране. Все отново да отбележим, че решението на Екологичен потенциал касае само прекъсването на производството на коли с ДВГ, а не шофирането им.

Целта на възбраната е да форсира прекосяването на Европа към електрически транспортни средства и да насърчи автомобилните производители да влагат съществено в електрификацията, която има законодателна мярка в Европейски Съюз, с която ще се конфигурират милиони зарядни устройства за екологично чистите транспортни средства.

Законодателите от Европейската национална партия и десни групи се пробваха да смекчат възбраната, наблягайки опасенията за евентуална загуба на работни места в промишлеността. Опити да разубедят повече евродепутати направиха и лобистки групи с вяра, че Екологичен потенциал ще анулира задачата за 2035 година – безрезултатно. Според тях по този начин се глобяват различни нисковъглеродни горива и е прекомерно рано да се поема корав ангажимент в автомобилната промишленост на този стадий, поради несигурното внедряване на инфраструктурата за зареждане. Редица производители обаче обществено поддържаха проекта за прекъсване на продажбите на нови коли с мотори с вътрешно горене в Европа до 2035 година, а други ще създадат всичко допустимо, с цел да преустановят производството на бензинови и дизелови коли в идващите 13 години.

Законодателите също гласоподаваха срещу корекция, която имаше за цел да разреши на производителите на коли да купуват заеми за по този начин наречените електронни горива. Тези синтетични горива, направени благодарение на уловен въглероден диоксид, с водород, създаден от възобновими източници, са рекламирани като метод за поддържане на мотора с вътрешно горене.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР