Очаква се в рамките на деня официално да бъде изпратено

...
Очаква се в рамките на деня официално да бъде изпратено
Коментари Харесай

Франция внася предложение в българското НС за падане на ветото за Македония

Очаква се в границите на деня публично да бъде изпратено до българското държавно управление и Народно събрание френското предложение за решение за наложеното от България несъгласие на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Това заяви БНР, откакто посланикът на Франция у нас Флоранс Робин се срещна с депутати от Групата за другарство с Франция в българския парламент.

Срещата се е провела в зала " Запад " на Народното събрание и не е била публично оповестена. В нея са взели участие и представители на опозицията.

 

По предварителна неофициална информация предлагането на Франция ще бъде изпратено и до всички страни членки на Европейски Съюз. Неофициално то планува унищожаване на ветото, като Европейски Съюз ще стане поръчител за това, че Скопие ще извърши изискванията на България.

 

В сряда Министерският съвет одобри решение всички оферти по проблема РСМ да бъдат изпращани за утвърждение в Народното събрание - в комисията по външна политика. Това предизвика подозрение и обвиняване от страна на опозицията, че с него се прескача Външното ни министерство, което е водещо във външната политика.

 

Самият министър председател Кирил Петков разгласи, че проблема с РСМ и отдръпването на " ИТН " от властта в действителност е похищение на вниманието, до момента в който се въртят схеми с бюджета на Министерство на регионалното развитие.

 

Външният министър в оставка Теодора Генчовска съобщи пред депутатите, че Петков е обещал еврокомисаря по разширението Оливър Вархей да вдигне ветото за Северна Македония. Това е станало по време на срещата му още на 17 февруари, удостовери Генчовска. Премиерът не е коментирал изрично тематиката, само че постоянно акцентира, че се придържа към решението на Народно събрание, рамковата ни позиция и тази на КСНС.

 

Междувременно министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи благодари на френското председателство и Германия за опитите им да придвижат процесите с евроинтеграцията на Западните Балкани и в частност на Република Северна Македония напред.

 

" Смятам, че алармата е включена и тя споделя, че на района му би трябвало стратегическо мислене ", съобщи Османи.

Този развой към този момент става въпрос на сигурност, още веднъж акцентира Османи, припомняйки, че Северна Македония е почнала " това пътешестване към Европейски Съюз преди 17 години ". 

 

" Ако Франция реши, че тази вътрешна обстановка в София им разрешава да продължат с други стъпки, с цел да заловен този трен през юни, ние би трябвало да бъдем част от този развой, когато има позиция, координирана от всички членове на Европейски Съюз. Готови сме да продължим договарянията, само че чакаме предложение, което е единно от всички страни членки. Ние не можем да помогнем, нито да влияем на протичащото се в София ", сподели Османи, повтаряйки вчерашното си изказване, че се надява, че България няма предпочитание да бъде спирачка за европейското бъдеще на 18 милиона души. 

 

" За нас би било добре да забележим предлагането на Франция. То би трябвало да бъде компромисно, българската страна евентуално го осъзнава, без значение кой какво мисли. Ясно е, че французите са дейни от много време. От друга страна е реалност, че два пъти през последните 10 дни имаше срещи на екипите от двете Министерство на външните работи, водени от Османи и Генчовска. Дори беше казано, че е реализиран " прочут прогрес ". Така че идеалната обстановка за нас би била в навечерието на Съвета на Европейски Съюз френското председателство да направи опит да показа предлагането и да даде късмет на двата Народното събрание - българския и този на Северна Македония, да имат време да го гласоподават. Ако обаче Франция реши, че няма условия, тя няма да показа предлагането си ", счита някогашният министър председател и специфичен делегат за България на Република Северна Македония Владо Бучковски.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР