Очаква се цената на природния газ за месец август да

...
Очаква се цената на природния газ за месец август да
Коментари Харесай

КЕВР очаква цената на природния газ за август да се запази на нивото от юли

Очаква се цената на природния газ за месец август да се резервира на равнището за юли, оповестяват от Комисията за енергийно и водно контролиране.

На намерено съвещание регулаторът в профилиран състав " Енергетика " разиска отчет по отношение на импортираното на 11 юли заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за август 2023 година, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

След разбор, направен въз основа на показаните от " Булгаргаз " ЕАД данни и документи и след направени калкулации, в отчета на Комисията се предлага цената на природния газ от 1 август 2023 година да бъде в размер на 61,18 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Предложената цена включва съставния елемент " цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи ", съставния елемент за активността " социална доставка " за контролиране на цените на природния газ, както и съставния елемент, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен ".

В ценовия микс за август е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България – Гърция " (IGB), според дълготрайния контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 74,66 на 100 от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво, показват от КЕВР.

" Булгаргаз " е сключил за м. август един контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района, след тръжна процедура при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. август към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустраннитедоговори с индустриални клиенти.

На откритото съвещание представителите на " Булгаргаз " ЕАД осведомиха, че чакат цената, която ще бъде препоръчана на 1 август да бъде на равнището на цената на природния газ през юли или нищожно по-ниска. Председателят на КЕВР доцент Иван Иванов разяснява, че първичните планове предвиждаха трипроцентно повишаване, само че след почналия спад на цените на нидерландската борса през последните две седмици тази наклонност се промени.

На 1 август 2023 година " Булгаргаз " ще внесе в КЕВР настоящи данни, формиращи цената на природния газ за идващия месец. Те ще отчетат котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс до 31 юли т.г. в това число. Същият ден регулаторът ще одобри решение, с което ще утвърди цената за месеца, по която " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР