Очаква се тази година икономиката на Южна Азия да нарасне

...
Очаква се тази година икономиката на Южна Азия да нарасне
Коментари Харесай

Номер 1: Икономиката на Южна Азия е пораснала с 5,8% за 2023 г.

Очаква се тази година стопанската система на Южна Азия да нарасне с 5,8 %, което ще я трансформира в най-бързо растящата в света. В последния отчет на Световната банка за развиването се планува растежът в района да се забави леко до 5,6 % през 2024 година и 2025 година, защото пониженото световно търсене оказва въздействие върху икономическата интензивност. С съвсем 6 % през тази година районът пораства по-бързо от всички други разрастващи се пазари. Въпреки напредъка, страните имат още дълъг път. Доходите на глава от население в Южна Азия са към 2000 $ или една пета от тези в Източна Азия и Тихоокеанския район.
През предходната година Индия продължи да се развива с бързи темпове. Тя беше една от най-бързо разрастващите се стопански системи. Очакваме този постоянен напредък да продължи и през тази година. Но това, което е значимо да се означи, е, че въпреки и да е сдържан, към момента има много мощ. Страните обаче би трябвало да извърнат внимание на приходите на елементарните жители, които са фрапантно по-ниски от други райони в Азия.
Дхрув Шарма, старши икономист в Световната банка

Икономиките на други страни като Малдивите и Непал също се чака да набъбнат с помощта на възобновяване на туризма. В някои страни обаче нещата са по-сложни. Растежът на Бангладеш може да се забави с 5%, а прогнозите за растежа на стопанската система на Пакистан е единствено 1,7 %. Световната банка поучава държавните управления в Южна Азия да подобрят фискалните условия, като се възползват от опциите за енергиен преход, който би могъл да сътвори работни места, да понижи зависимостта от вноса на сила и да понижи равнищата на замърсяване.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР