Очаква се търговете за честотите за 5G в България да

...
Очаква се търговете за честотите за 5G в България да
Коментари Харесай

Vivacom очакват 5G търгове в България догодина

Очаква се търговете за честотите за 5G в България да бъдат извършени през идната година, предвижда пред публицисти през днешния ден Радослав Златков, основен механически шеф в телекомуникационната компания.

" Има смяна, разговорът, който водим с регулатора и с отрасловото министерство е в действителност добър ", уточни той. На въпрос по кое време се чака освобождението на нужните честоти, Златков съобщи, че това ще стане следващата година. " Тогава ще има честоти и вероятно 5G мрежи ".

В някои страни в Европа построяването на мрежите от последващо потомство към този момент тече и част от търговете за някои честоти бяха извършени.

" В България ние сме изостанали с честотите, особено в ниските обхвати, които са подобаващи за покритие, да вземем за пример 700 mHz. Те към момента се употребяват от военните. Спектърът 3,5GHz е разполагаем, само че въпросът е, че цената му би трябвало да бъде приспособена и синхронизирана с най-хубавите практики в Европейски Съюз, тъй че да бъде налична за операторите и потребителите ", уточни още Златков.

По думите му, има още един проблем пред операторите. " С увеличение на честотите и на техния набор би трябвало да има повече уреди. Разрешителният режим за създаване на базови станции би трябвало да бъде олекотен, защото все още построяването лишава сред година и две ".

От оператора се похвали още, че 4G мрежата им към този момент покрива 99,25% от популацията. През последните пет години Vivacom е вложила към един милиард лв., от които 746 милиона лв.. Според проучване, извършено през третото тримесечие на м.г., мрежата им е и най-бързата в Българи.

Vivacom Tech Hall

Vivacom показа през днешния ден най-новия си план: Vivacom Tech Hall. Той съставлява лаборатория за тестване на новаторски решения, уточни основният механически шеф. В него ще могат да бъдат тествани нови технологии от започващи компании, сътрудници, университети и други.

" Това е една от главните ни софтуерни здания. Зад тези стени има голямо количество софтуерни ракове. Тук работят и се дават едни от главните артикули, които от дълго време работят на пазара, само че и най-новите неща, които още не са влезнали в комерсиална приложимост и към момента се тестват ", описа Златков.

Интернет на нещата

На събитието бяха показани и няколко извънредно забавни плана от региона на Интернет на нещата (Internet of Things, IoT), създадени от разнообразни компании и работещи с технологии на Vivacom за транспорт на данни.

Сред тях бяха станции за премерване на разнородни индикатор и качеството на въздуха. Благодарение на телекомуникационната мрежа LoRa те се събират, изпращат и проучват. Като с изключение на моментното положение, те могат да вършат прогноза за идващите 24, а скоро - и 48 часа. Системата скоро ще бъде конфигурирана в три града - един в България и два в чужбина, само че имената им не бяха обявени на този стадий.

Бяха показани и електромер и водомер, които могат да бъдат ръководени и регистрирани отдалечено, позволяващи включване и изключване без физическото наличие на механик.

Друга компания показва видеонаблюдение с различаване на лица и събиране на систематизирани данни за възраст и пол на преминаващите посредством изкуствен интелект. Показан бе и програмен продукт, който генерира карта, показваща къде в стаята минават и се застояват най-вече хора, което е евентуално потребно за търговски обекти и освен. Камерите и софтуерът им могат да разпознават и номера на коли, като да вземем за пример отварят или затварят гаражи и недопускат непознати коли.

Демонстрирани бяха и сензори, които засичат дали на обещано паркомясто има паркиран автомобил, като информация се обобщава в гратис приложение. Към момента има тестови план в Бургас.

Чрез сензори друга компания пък основава карта и подава действителни данни за това какъв брой е цялостен даден резервоар за отпадък. Това разрешава оптимизация на процеса по събиране и позиционирането на самите контейнери. Към момента технологията се употребява в " Надежда " и в Пловдив.
 Как 5G може да направи животът ни по-добър?
Как 5G може да направи животът ни по-добър?

Новата технология отваря нови възможности
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР