Очаква се от следващата година да се разтоварват 10 танкера

...
Очаква се от следващата година да се разтоварват 10 танкера
Коментари Харесай

Росен Христов: 1 млрд. куб. метра газ ще идват от терминала край Александруполис от догодина

Очаква се от идната година да се разтоварват 10 танкера с полутечен газ - общо към 1 милиарда куб. метра, които ще бъдат насочвани към България.

Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов, който дружно с изпълнителния шеф на " Булгатрансгаз " Владимир Малинов инспектира напредъка по построяването на терминала за полутечен природен газ (LNG) край пристанището в Александруполис, Гърция, съобщи Българска телеграфна агенция. В инспекцията ще вземат участие и представители на управлението на гръцката компания реализатор на плана.

Министърът посочи, че това е към една трета от количествата, нужни за България. 

" Срокът за довеждане докрай на терминала е в края на тази година, тъй че от идната година той да влезе в комерсиална употреба ", добави Росен Христов.

Българският газов оператор " Булгатрансгаз " има 20-процентов дял в новоизграждащия се терминал, а в края на август предходната година бе контрактувано потенциалът, който е запазен в началото от страна на България, да бъде повишен от 500 милиона на 1 милиард кубични метра на година.

Два месеца напред от графика се движат всички наземни работи, заяви министър Христов. Той осведоми, че е построена дигата, благодарение на която ще бъде изкопана траншеята за полагането на тръбите. След това остава да се създадат два тунела под автомагистралата и железопътната линия. Общо 4 км е наземното трасе, което ще свърже плаващата част с газопреносната мрежа на Гърция, след което през интерконектора с България страната ни ще може да доставя газ от терминала за полутечен природен газ.

Остава да се построи и плаващата платформа, която сега се доработва в Сингапур, след което тя ще бъде докарана край Александруполис. Очаква се да се направи и разбор за съществуването на остарели подводни мини в региона, който ще бъде осъществен от военните в Гърция. След това ще бъде направена и морската част от терминала, посочи министърът.

Част от търговете, които " Булгаргаз " провежда за снабдители на полутечен газ, ще бъдат доставяни точно на терминала край Александруполис. Друга част ще бъдат доставяни на контрактуваните към този момент терминали в Турция. " Преговаряме с американската компания " Шениер ". Преговаряме и с всички огромни европейски производители и търговци, тъй че да обезпечим изцяло и дълготрайно доставките на газ за България и да осигурим нужната ни сигурност ", съобщи Росен Христов.

Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов изясни, че е подписан контракт с реализатор на действителен танкер, който сега се преоборудва, с цел да бъде употребен след това като терминал за регазификация. В момента строителните действия по танкера се правят в Сингапур. Корабът се чака да дебаркира във водите на Александруполис до края на ноември. Тогава би трябвало да стартират окончателните действия по свързването на терминала и от 1 януари 2024 година да бъде допустимо първите количества полутечен природен газ да бъдат регазифицирани, уточни Малинов. Той посочи, че планът е на няколко стадия. Сухопътната част, на която протече днешната ревизия, е с дължина 4 км. Има и подводна газопроводна част, която е с дължина към 20 км. за съблюдаване на екологични условия и условията за сигурност. Тя ще бъде обвързвана с кораба.

Общият потенциал за регазификация на терминала ще бъде към 5 милиарда куб. метра на година, като България ще употребява към една четвърт от него или 1 милиарда куб. метра годишно. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР